c S

Komisija za preprečevanje korupcije preverja zakon za Teš 6

28.09.2011 16:05 Ljubljana, 28. septembra (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije je začela postopek preverbe morebitnega nezakonitega lobiranja ali nespoštovanja zakonodaje v primeru sprejemanja zakona o državnem poroštvu za gradnjo šestega bloka termoelektrarne v Šoštanju. Tako je sklenila na lastno pobudo na podlagi zapisov v medijih.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, so poslanci v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije dolžni komisiji za preprečevanje korupcije poročati o lobističnih stikih. V primeru šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je komisija prejela tri poročila poslancev o zakonitih lobističnih stikih.

Predlog zakona o državnem poroštvu za gradnjo nadomestnega bloka, s katerim naj bi Tešu omogočili črpanje 440 milijonov evrov posojila, najetega pri Evropski investicijski banki (EIB), je v obravnavo v DZ vložila skupina 31 poslancev s prvopodpisanim Bojanom Kontičem (SD). Ali je primeren za nadaljnjo obravnavo, DZ odloča na današnji izredni seji.

Kontič je v torek zvečer v televizijski oddaji Odmevi izjavil, da zakona ni napisal sam, temveč so ga pripravili v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), ki je 100-odstotni lastnik Teša. Ker je HSE v 100-odstotni lasti države in kot takšen zavezan k spoštovanju zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, enako pa velja tudi za poslance kot funkcionarje, je šest nevladnih organizacij danes vložilo prijavo na komisijo za preprečevanje korupcije.

V njej so zapisali, da je prva naloga poslancev, da zastopajo javni interes in ne interesov ozkih interesnih skupin. Dejstvo, da podjetje z jasnim gospodarskim interesom napiše zakon, ki mu bo prinesel konkretne materialne koristi, poslanci pa ta zakon vložijo v obravnavo in se javno zavzemajo za njegovo uresničitev, je žalitev za demokracijo in za parlament. Če dopustimo, da si podjetja sama pišejo zakone, parlamenta sploh ne potrebujemo, so zapisali vlagatelji prijave.