c S

Žbogar podpisal nagojski protokol o dostopu do genskih virov

28.09.2011 07:40 New York, 27. septembra (STA) - Zunanji minister Samuel Žbogar, ki opravlja tekoče posle, je danes na sedežu ZN podpisal nagojski protokol h Konvenciji o biotski raznovrstnosti, ki predvideva pošteno in pravično uporabo genskih virov. Protokol je podpisalo že 65 držav članic ZN.

Namen protokola je prispevati k ohranjanju biotske raznovrstnosti ter trajnostni rabi njenih delov. Protokol obravnava genske vire v smislu 15. člena konvencije o biološki raznovrstnosti, vključuje pa tudi tradicionalno znanje in koristi, ki izvirajo iz njihove uporabe.

Protokol tudi določa pogoje in načine za dostop do genskih virov, organizacijsko strukturo, sisteme spremljanja stanja, registracije genskih virov in podobno. Nadalje določa pravila in postopke za določanje delitve koristi od uporabe genskih virov. Protokol so države pogodbenice konvencije sprejele, po sedmih letih pogajanj, na svoji deseti konferenci v Nagoji na Japonskem.

Žbogar danes zaključuje obisk v New Yorku, kjer se je ob robu splošne razprave 66. zasedanja generalne skupščine ZN udeleževal številnih dogodkov. Vodil je tudi intenzivno kampanjo za izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN za obdobje 2012 in 2013, pri čemer je imel številna dvostranska srečanja s kolegi iz sveta.