c S

Grška vlada napovedala nove varčevalne ukrepe, sindikati splošno stavko

22.09.2011 07:05 Atene, 21. septembra (STA) - Grška vlada je danes napovedala sprejem dodatnih varčevalnih ukrepov v okviru prizadevanj za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja in zagotovitev novega obroka mednarodnega posojila. V pričakovanju novih ukrepov so vsi grški sindikati še pred odločitvijo vlade za 19. oktober napovedali splošno stavko, za 5. oktober pa stavko v javnem sektorju.

Vlada je po večurni seji danes odločila, da bodo za 20 odstotkov znižali pokojnine, ki znašajo več kot 1200 evrov mesečno, 30.000 javnih uslužbencev bodo odpustili, davčne olajšave na letni ravni pa bodo znižali na 5000 evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grčija skuša prepričati Evropsko unijo in Mednarodni denarni sklad, da lahko uresniči svoj zahteven gospodarski program kljub zamudam in neizpolnjevanju ciljev zaradi večje recesije od pričakovane.

Po telekonferenci grškega finančnega ministra Evangelosa Venizelosa v ponedeljek in torek s predstavniki EU, Evropske centralne banke in IMF, t.i. trojke, je slednja v torek sporočila, da bo svoje strokovnjake znova poslala v Grčijo, tako da bodo nadaljevali z revizijo stanja javnih financ države.

Vrnitev strokovnjakov trojke pomeni pomemben korak k temu, da bi Grčija lahko dobila naslednjo, šesto tranšo posojila v višini osmih milijard evrov, ki sodi v sklop lani dogovorjene pomoči. Gre za dogovor o ad hoc mehanizmu za 110 milijard evrov posojil Grčiji v treh letih, od katerih 80 milijard prispevajo članice v območju evra, preostalo pa IMF.

Revizijo so začasno prekinili pred dvema tednoma, potem ko so ugotovili, da Grčija, ki se je znašla povsem na robu bankrota, ne uresničuje svojih zavez, ki jih je dala v okviru odobrene pomoči. Grčija naj bi imela denarja le še do oktobra.

V pričakovanju novih varčevalnih ukrepov so danes vsi grški sindikati za 19. oktober že napovedali 24-urno splošno stavko, sindikat delavcev v javnem sektorju pa za 5. oktober. Delavci v javnem prevozu bodo sicer proti varčevalnim ukrepom stavkali že v četrtek, nadzorniki zračnega prometa pa v nedeljo.