c S

Novela zakona o gospodarskih družbah uspešno skozi drugo obravnavo

22.09.2011 07:03 Ljubljana, 21. septembra (STA) - DZ je danes zaključil drugo obravnavo predloga novele zakona o gospodarskih družbah, ki jo je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Radovanom Žerjavom (SLS). Sprejel je tudi dopolnili poslanskih skupin SLS in Zares. DZ bo tretjo obravnavo predloga opravil na naslednji seji.

Temeljni cilj predloga novele je preprečiti ustanavljanje, vodenje in nadziranje družb osebam, ki so bili družbeniki, delničarji z več kot 25-odstotnim lastniškim deležem ali člani poslovodstva ali nadzornega organa družbe, nad katero je bil začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja oz. so imele takšen status v družbi največ dve leti pred tem.

Predlog zakona uveljavlja tako imenovano obrnjeno dokazno breme, saj bo osebo sankcija doletela že po samem zakonu, lahko pa bo pred pristojnim sodiščem v nepravdnem postopku sama dokazala, da ni vplivala oziroma ni mogla vplivati na poslovanje družbe, nad katero je začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja. "Drugače rečeno, da je ravnala kot dober gospodar," je na seji dejal Žerjav.

Poslanci so imeli v razpravi sicer največ pomislekov glede tega, da bi lahko novela poštenim posameznikom omejila podjetniško pobudo. Žerjav je pri tem menil, da mora biti svobodna podjetniška pobuda omejena s pravicami drugih in da je potrebna odgovornost do zaposlenih.