c S

Novela zakona o varstvu potrošnikov uspešno skozi drugo obravnavo

22.09.2011 07:03 Ljubljana, 21. septembra (STA) - DZ je danes zaključil drugo obravnavo predloga novele zakona o varstvu potrošnikov, ki med drugim ukinja državni urad za varstvo potrošnikov. Sprejel je tudi dopolnili poslanskih skupin SD in LDS. Tretja obravnava in s tem sprejem novele je napovedana v petek. DZ je danes sprejel tudi predlog novele zakona o potrošniških kreditih.

Kot je na seji spomnil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Janko Burgar, prinaša predlog novele zakona o varstvu potrošnikov pet sklopov sprememb - prvi štirje se nanašajo na prenos evropskih direktiv v slovenski pravni red, peti pa predvideva sistemske spremembe. Predvideva namreč ukinitev urada za varstvo potrošnikov, za katerega je ministrstvo za gospodarstvo ugotovilo, da svoje funkcije ne opravlja učinkovito.

Novela zato predvideva, da bo določene naloge urada prevzelo ministrstvo, naloge varovanja potrošnikov, ki se nanašajo na informiranje in svetovanje, pa preneslo na javni sektor. Poslanske skupine so pozdravile predlog ukinitve urada za varstvo potrošnikov, poudarile pa so tudi, da je treba varstvo potrošnikov v Sloveniji ohraniti na visoki ravni.

DZ je z 69 glasovi za in nobenim proti sprejel tudi predlog novele zakona o potrošniških kreditih. Ta je potreben zaradi predvidene ukinitve urada za varstvo potrošnikov.

Naloge in pristojnosti podeljevanja dovoljenj za opravljanje storitev potrošniškega kreditiranja se v skladu z novelo prenašajo na gospodarsko ministrstvo, ki bo odločalo kot prvostopenjski organ, medtem ko drugostopenjskega organa ne bo, bo pa v primeru spora možno neposredno sprožiti upravni spor. Predlog novele odpravlja tudi manjše nedoslednosti veljavnega zakona.