c S

Poslanci pripravili poročilo o brezplačnikih, šlo naj bi za "obremenilen dokument"

20.09.2011 06:51 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se je ukvarjala z izdajanjem brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, je končala z delom in poročilo posredovala DZ. Vsebine poročila še ne želijo razkriti, je pa Dejan Levanič (SD) dejal, da gre za obremenilen dokument. Člani komisije so ob tem opozorili na grožnje in pritiske, ki naj bi jim bili priča.

Kot so pojasnili člani komisije, so v poročilu nekateri podatki, ki imajo stopnjo tajnosti, zato se morajo državnozborske službe v sodelovanju z informacijsko pooblaščenko uskladiti glede objave ugotovitev v javnosti. Člani komisije pričakujejo, da bo objavljen "večji del" poročila, želijo pa, da bi objava bila možna že ta teden.

Levanič je pojasnil, da je 90 odstotkov navedb v poročilu dejstev, vključene so tudi ugotovitve državnih organov. Tadej Slapnik (Zares) pa je povedal, da se to poročilo bistveno razlikuje od poročil drugih preiskovalnih komisij in da je vsebinsko zelo dobro.

Priprava končnega poročila je bila za novinarje, ki so spremljali delo komisije, presenečenje, zato je Slapnik pojasnil, da so zbrali dovolj dokazov, da dodatna pričanja niso potrebna. So pa ob tem priznali, da je eden od vzrokov za zaključek dela komisije tudi verjetnost, da bodo predčasne volitve še letos. Kot je namreč dejal Slapnik, želijo s sprejetjem tega poročila "preprečiti, da bi se zlorabe, ki jih je SDS uporabila v predvolilni kampanji leta 2008, ponovile tudi v primeru letošnje predvolilne kampanje", če bo do nje prišlo.

V poročilu so po Slapnikovih besedah sprejeli tudi konkretne napotke in pozvali številne institucije, da ukrepajo, "predvsem v želji, da se tovrstne manipulacije ne bi ponovile". Nadomestni član preiskovalne komisije Mirko Brulc (SD) je še dejal, da je to poročilo "šolski primer, kako se ne sme delati".

Pred dnevi so sicer v SDS in SNS podali prošnjo za vključitev v preiskovalno komisijo, Slapnik pa je danes ocenil, da bi nova člana komisije s "poslovniškimi manevri" lahko preprečila sprejetje poročila. Spomnil je, da je poslanec SDS Aleksander Zorn že sodeloval v komisiji, a je iz nje lani poleti tudi odšel. Prav tako sta imeli obe stranki več kot leto dni časa, da bi sodelovali v komisiji, so še dodali poslanci. Po Levaničevih besedah pa je sicer čudno, da želijo v komisiji sodelovati sedaj, ko je delo končano.

Člani komisije so opozorili še na grožnje in pritiske, ki so jih bili deležni člani komisije. Slapnik je pojasnil, da ima predsednica komisije Melita Župevc (SD) dva mobilna telefona, na enega od njiju pa je dobila klic z drugega svojega telefona. Ko je številko poklicala, naj bi se ji oglasil moški, ki pa ji ni želel pojasniti, zakaj in kako upravlja z njeno telefonsko številko. Župevčeva je primer po besedah Slapnika tudi prijavila policiji.

Prav tako je Slapnik kot primer pritiska na poslance v omenjeni preiskovalni komisiji omenil tudi tožbi, ki sta ju zaradi njegovih izjav sprožila svetovalec v kabinetu nekdanjega premiera Janeza Janše Borut Petek in nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor Damijan Koletnik.