c S

Delež fiskalnih obremenitev v BDP lani drugič zapored porasel

19.09.2011 11:55 Ljubljana, 19. septembra (STA) - Potem ko se je delež skupnih obremenitev z davki in socialnimi prispevki v bruto domačem proizvodu (BDP) v obdobju med letoma 2005 in 2008 zmanjševal, se je predlani začel povečevati in je v letu 2010 dosegel 38,4 odstotka BDP. K tej rasti je največ prispevala rast deleža socialnih prispevkov.

Lani je bilo v Sloveniji pobranih skupaj 13,6 milijarde evrov davkov in prispevkov za socialno varnost. Od tega je bilo za dobrih osem milijard evrov davkov in nekaj manj kot 5,5 milijarde evrov socialnih prispevkov.

S tem je delež socialnih prispevkov v BDP dosegel najvišjo vrednost v preučevanem obdobju: znašal je 15,2 odstotka BDP oz. 0,3 odstotne točke več kot v letu 2009, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Zmanjševanje deleža davčnih prihodkov v BDP se je lani ustavilo in se je v primerjavi z letom 2009 povečalo za desetinko odstotne točke na 22,9 odstotka BDP. K temu povečanju so največ prispevali višji prihodki od trošarin in davka na dodano vrednost, po drugi strani pa so se zmanjšali predvsem prihodki od pobrane dohodnine.

V letu 2010 so bile uvedene tudi tri nove dajatve: dodatni davek od dohodkov članov poslovodstev in nadzornih organov v času finančne in gospodarske krize, davek od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov in davek od dohodka iz finančnih instrumentov, ki ga oseba prejme za tuj račun. Skupni prihodki vseh treh dajatev so v letu 2010 znašali okoli tri milijone evrov.

V državni proračun se je lani steklo 49 odstotkov vseh pobranih davkov in socialnih prispevkov, kar je 1,2 odstotne točke manj kot v letu prej in najmanj po letu 2005. Skladom socialne varnosti je pripadlo nekaj manj kot dve petini vseh pobranih dajatev, občinam dobro desetino, evropskim institucijam pa manj kot odstotek.