c S

Vlada pojasnjuje, da ni pristojna za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja

15.09.2011 08:11 Ljubljana, 14. septembra (STA) - Vlada je danes odgovorila na poslansko pobudo prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, ki meni, da je vlada s poročilom računskega sodišča o najemu objekta na Dimičevi v Ljubljani dobila pravni temelj za začetek postopkov za odvzem premoženja. Po oceni vlade zakonodaja omogoča zaseg in odvzem nezakonito pridobljenega premoženja, toda vlada za to ni pristojna.

Jelinčič vladi v poslanski pobudi predlaga, naj v povezavi z najemom prostorov za Nacionalni preiskovalni urad uresniči svoja navajanja o pravni državi in enakosti pred zakonom tudi v praksi.

Vlada poslancu pojasnjuje, da veljavna zakonodaja sicer omogoča zaseg in odvzem premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem, vendar vlada kot državni organ nima nobene zakonske pristojnosti za izvedbo teh dveh dejanj oziroma omejevalnih ukrepov.

Presojanje, ali so v konkretnem primeru podani znaki kakšnega kaznivega dejanja in ali je v tem primeru prišlo do nastanka protipravne premoženjske koristi, ki jo je treba odvzeti, je po navedbah vlade pred dokončno odločitvijo sodišča v pristojnosti organov odkrivanja in pregona. V konkretnem primeru pa policija že vodi predkazenski postopek.

Vlada je v svojem odgovoru poslancu tudi pojasnila, da se po širši strokovni razpravi sicer ni odločila za ureditev materialnopravnih podlag za razširjen odvzem premoženja nezakonitega izvora v kazenskem zakoniku, bo pa to področje v skladu s prevladujočimi stališči urejeno z zakonom o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki je v parlamentarni proceduri.

Poslanska skupina SNS je sicer avgusta v zvezi z najemom stavbe za NPU kazensko ovadila nekdanjo ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter nevestnega dela v službi.