c S

V Zares z avtentično razlago proti neplačevanju prispevkov v pokojninsko blagajno

13.09.2011 14:45 Ljubljana, 13. septembra (STA) - V poslanski skupini Zares nasprotujejo možnosti za odlog plačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno ali celo za odpis te obveznosti. V prihodnjih dneh bodo vložili predlog za sprejetje avtentične razlage dela pokojninskega zakona in predlog dopolnitve novele zakona o davčnem postopku, s katerima bi takšno možnost prepovedali.

"Neplačevanje prispevkov pomeni neizplačilo plače," je na današnji novinarski konferenci opozoril poslanec Zares Gregor Golobič.

"Nekateri delodajalci iz različnih razlogov prispevke le obračunajo, ne pa jih tudi vplačajo v pokojninsko blagajno," je pojasnil poslanec Alojzij Potočnik.

V Zares tako predlagajo avtentično razlago 192. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Ta je bil, kot poudarjajo, pogosto neupravičeno uporabljen v škodo zavarovanca.

Dopolnitev novele zakona o davčnem postopku pa mora po njihovi oceni jasno določiti, da sta odlog oziroma obročno plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki ju sicer omogoči Davčna uprava RS, prepovedana.

Po pokojninski reformi, ki pa je bila na referendumu junija zavrnjena, neplačevanje prispevkov v pokojninsko blagajno in njegovo odlaganje ne bi bila dovoljena, je spomnil Golobič. Široka posvetovanja zdaj po njegovi oceni ne bodo potrebna, saj je bilo soglasje o tem že doseženo, je dejal.