c S

Vlada o gospodarskih temah

09.09.2011 08:30 Ljubljana, 08. septembra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o davčnih blagajnah, s katerim želi zmanjšati obseg sive ekonomije in davčno vrzel pri ponudnikih blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino. Sprejela je tudi poročilo o dodeljenih državnih pomočeh v letih 2008, 2009 in 2010.

Po predlogu zakona bodo imele davčne blagajne - te se bodo morale začeti uporabljati najkasneje do 1. decembra 2012 - posebno nadzorno enoto, v katero bodo kopirani in shranjeni vsi izdani računi, uporabnik pa vanjo ne bo mogel posegati. Po izračunih jih bo dolžno uporabljati okoli 50.000 zavezancev, strošek nakupa, ki se začne pri 430 evrih za samostojno nadzorno enoto, pa jim bo po predlogu v višini do 200 evrov sofinancirala država.

Država je lani dodelila za 460,10 milijona evrov pomoči, kar je 144,65 milijona evrov oz. 23,92 odstotka manj kot leto prej in 41,97 odstotka več kot leta 2008. Delež državnih pomoči v bruto domačem proizvodu je lani predstavlja 1,28 odstotka.

Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu. Glavni namen je odprava nekaterih nejasnosti in pomanjkljivosti, ki so se pokazale pri izvajanju zakona, in v slovensko področno zakonodajo vključiti nacionalni program informacijske družbe. V predlaganih spremembah je bliže direktivi o elektronskem podpisu opredeljen "napreden elektronski podpis" in dodan "kvalificirani elektronski podpis". Gre za pomembno dodatno zahtevo pri opredelitvi varnega elektronskega podpisa. Z novelo se uvaja prehodna določba, po kateri se morajo zakoni, ki urejajo podpisovanje z elektronskimi podpisi, uskladiti s tem zakonom do 1. januarja 2013.

Vlada je sprejela energetsko bilanco za letošnje leto in določila količino rjavega premoga iz Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki ga morajo proizvajalci električne energije uporabiti v letih 2011 in 2012 za proizvodnjo električne energije (gre za 388.600 ton v letu 2011 in 449.900 ton v letu 2012); ministrstvo za gospodarstvo mora v 30 dneh izvesti razpis za izbiro proizvajalca elektrike, ki bo letos prevzel obveznost uporabe premoga z najnižjim pokritjem upravičenih stroškov.

Vlada je soglašala z začetkom dveh postopkov javnih naročil: za nakup licenc in računalniške opreme ter za storitve podpore in vzdrževanja lokalne informacijske strukture. Na ta način bo služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko zagotovila nemoteno in stabilno delovanje sistema ISARR, ki je osnova za učinkovito izvajanje in črpanje evropskih sredstev.

Soglašala je tudi s ključnimi elementi ukrepa finančnega inženiringa za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov pri SID banki. Namen ukrepa je izboljšati dostop podjetij do dolgoročnih virov financiranja za najbolj tvegane faze inovacijskega procesa. Ministrstvo za visoko šolstvo bo letos zagotovilo 50 milijonov evrov sredstev za oblikovanje posojilnega sklada, prispevek SID banke pa je 100 milijonov evrov. Posojilni sklad bo predvidoma odprt za vloge podjetij v oktobru.

Vlada je dala soglasje Geološkemu zavodu Slovenije za ustanovitev neprofitne pravne osebe OneGeology in sklenila, da zavod premoženja, kupljenega s proračunskimi sredstvi ne sme prenašati v pristojnost omenjene neprofitne pravne osebe. Prav tako ji ne sme namenjati presežkov prihodkov nad odhodki iz tržne dejavnosti.

Vlada je v svet javnega zavoda Tehniški muzej Slovenije z 8. septembrom za čas mandata že ustanovljenega sveta zavoda imenovala Franca Dobovičnika, zaposlenega na Agenciji RS za okolje.