c S

Predstavniki invalidskih organizacij v DZ dostavili 20.000 protestnih podpisov

07.09.2011 13:05 Ljubljana, 07. septembra (STA) - Predstavniki različnih slovenskih invalidskih organizacij so s protestom od Cankarjevega doma do parlamenta izrazili nasprotovanje noveli zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. Ob tem so v DZ dostavili tudi nekaj manj kot 20.000 podpisov pod peticijo, s katero nasprotujejo noveli. Če bo novela sprejeta, napovedujejo referendum.

Novela zakona po besedah predsednika Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) Borisa Šuštaršiča ruši "že uveljavljen in dober" sistem financiranja invalidov. Prav tako želi v veliki meri podržaviti in spolitizirati Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), ki skrbi in deli sredstva od koncesij za igre na srečo. "Gre za poskus, da se sistem, ki daje dobre rezultate, v pretežni meri demontira," je dejal na novinarski konferenci po predaji podpisov.

Glede navedb predlagateljev novele, da želijo z zakonom uravnotežiti potrebe med invalidskimi in humanitarnimi organizacijami, meni, da takšna navedba pomeni le, "da je treba del denarja, ki pripada invalidom, slednjim odvzeti in nameniti za druge potrebe".

Novela po besedah predsednika NSIOS ni bila oblikovana po standardih, ki so v veljavi v demokraciji, to je, da se k pripravi zakona povabi vse strani, ki jih zakon zadeva. "Zakon je bil vložen na zaplotniški način, brez našega sodelovanja. Zanj smo izvedeli šele ob poslušanju seje kolegija predsednika DZ," je dejal. Ob tem se je vprašal, kakšna je "naša politična kultura, da se 30 članov sveta Fiha izloči iz postopka priprave zakona".

NSIOS tudi moti, da nihče, ki se profesionalno ukvarja s problematiko invalidov, po predlogu ne bo več smel biti imenovan v svet Fiha. "Gre za zakonsko določilo, ki iz sveta izloča najbolj kompetentne ljudi na tem področju," meni Šuštaršič.

Ne strinja se tudi z določilom novele, da Fiho ne sme imeti finančnih presežkov: "Gre za nemogoče zahteve, saj je praksa pokazala, da mora fundacija višek sredstev spraviti na stran za čas, ko sredstev primanjkuje."

"Če bo novela sprejeta, nam zato ne bo preostalo drugega kot zahteva za referendum," je še napovedal Šuštaršič.

Da bi k pripravi novele morala biti povabljene tudi invalidske organizacije, sta v svojem dopisu NSIOS zapisali tudi v uradu predsednika republike in Varuh človekovih pravic.

Podporo zakonu pa so danes nasprotno izrazili predstavniki Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS), skupaj s predstavniki še štirih invalidskih organizacij. Svoje mnenje bodo predstavili na četrtkovi novinarski konferenci.

Novelo so v DZ vložili poslanci SD, Zares in SNS, njena glavna novost pa je, da spreminja sestavo sveta Fiha. Sestava sveta se po predlogu spreminja tako, da daje večji vpliv vladi. Ta bo namesto dosedanjih dveh članov v svet imenovala pet članov, DZ pa namesto 28 članov sveta 18 članov. Pri tem bo DZ polovico članov imenoval na predlog invalidskih, polovico pa na predlog humanitarnih organizacij (prej je bilo to razmerje v korist invalidskih organizacij).

Novela število članov sveta tudi zmanjšuje, in sicer z dosedanjih 30 na 23 članov. Pri tem člani sveta ne bodo smeli biti funkcionarji invalidskih in humanitarnih organizacij.

Svet Fiha ima sicer pomembno vlogo pri razdeljevanju sredstev. Med drugim tako sprejme pravilnik, po katerem se delijo sredstva, ki jih Fiho dobi od dajatev za prirejanje iger na srečo. Gre za okoli 20 milijonov evrov letno.