c S

Vrhovno sodišče potrdilo, da preiskave zoper Grilovo ne bo

06.09.2011 10:24 Maribor, 06. septembra (STA) - Vrhovno sodišče je v primeru sodnice Suzane Gril odločilo, da sklep o zavrnitvi zahteve za preiskavo zoper njo ostaja pravnomočen, ker pritožba nanj ni mogoča, poročata Delo in Večer. Vrhovno sodišče je sicer po tem, ko je vrhovno tožilstvo vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti, ugotovilo dve kršitvi v sklepu Okrožnega sodišča v Mariboru.

Klub temu je sklep o zavrnitvi zahteve za preiskavo pravnomočen in ga je po besedah sodničinega zagovornika Jožeta Majerja mogoče razveljaviti le v obdolženkino korist. "V naši zadevi pa vrhovno tožilstvo ni vložilo zahteve za varstvo zakonitosti v obdolženkino korist, temveč v njeno škodo, zato je lahko vrhovno tožilstvo predlagalo vrhovnemu sodišču le ugotovitev, da je zakon kršen brez posega v že pravnomočni sklep," je po navedbah časnikov pojasnil zagovornik.

Ker v pravnomočni sklep zunajobravnavnega senata ni mogoče poseči, je mariborsko okrožno tožilstvo po besedah njegovega vodje Draga Škete podalo pobudo za spremembo zakona o kazenskem postopku, da bi bilo mogoče proti sklepom o opravi preiskave vlagati pritožbe na višje sodišče, ki je pristojno za odločanje na drugi stopnji.

V primerih, ko preiskovalni sodnik izda sklep o preiskavi in o pritožbi obdolženca odloča zunajobravnavni senat, proti odločitvi tega državno tožilstvo nima možnosti pritožbe, je za časnika pojasnil Šketa. V takšnih primerih torej organ prve stopnje izda pravnomočno odločitev na drugi stopnji, to pa po mnenju tožilstva ni primerna ureditev.

DZ je sicer aprila lani sodnici z Okrajnega sodišča v Slovenskih Konjicah Suzani Gril odvzel imuniteto zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in kaznivega dejanja jemanja podkupnine.

Preiskovalni sodnik mariborskega okrožnega sodišča je v začetku leta izdal sklep, da se zoper Grilovo opravi preiskava zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic. Izvenrazpravni senat pa je 15. februarja na pritožbo obdolžene zahtevek za preiskavo zavrnil. Hkrati s sklepom o ustavitvi preiskave je Grilova konec februarja prejela še obvestilo o preklicu suspenza, ki ga je vrhovno sodišče odredilo 4. oktobra 2010.

Grilovo naj bi po poročanju časnikov policiji prijavil njen nekdanji zunajzakonski partner. Ko sta se pred petimi leti razšla, je policiji prijavil, da se lahko za zastaranje njegovih sodnih postopkov zahvali prav Grilovi.