c S

Glavna obravnava v zadevi Patria preložena, obtoženi krivdo vnovič zanikali

06.09.2011 07:46 Ljubljana, 05. septembra (STA) - Na okrajnem sodišču v Ljubljani se je začelo sojenje obtoženi peterici v zadevi Patria. Sodnica Barbara Klajnšek je zaradi odsotnosti Walterja Wolfa odločila, da se začetek glavne obravnave preloži na prihodnji teden. Preostali obtoženi so krivdo vnovič zanikali, predsednik SDS Janez Janša je obtožni predlog označil za "popolno farso in absurd".

Tožilstvo obtoženim predsedniku SDS Janezu Janši, brigadirju Tonetu Krkoviču, nekdanjemu direktorju HSE Jožetu Zagožnu, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu očita kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje. Danes so na ljubljansko okrajno sodišče prišli vsi obdolženi in njihovi odvetniki z izjemo Wolfa, ki ga je zastopal njegov odvetnik Andrej Kac.

Ta je pojasnil, da je Wolf odsoten iz zdravstvenih razlogov, da pa predvideva, da bo obdolženi še ta teden prispel v Slovenijo in da bo na prihodnji obravnavi 12. septembra že navzoč. Sodnica je odločila, da glavno obravnavo zato preloži, ugovarjal pa ji je Franci Matoz, odvetnik Janeza Janše. Predlagal je izločitev kazenskega postopka zoper Wolfa, ki bi ga lahko sodnica v spis vključila tudi kasneje, a mu sodnica ni ugodila.

Razprava je tekla tudi o dokumentaciji finske policije oz. njenega zaključnega poročila, ki jo je tožilstvo nedavno vložilo v spis. Matoz in tudi ostali odvetniki obrambe so namreč zahtevali slovenski prevod več kot 300 strani dokumentov, in sicer do naslednjega naroka 12. septembra oz. nekoliko prej, da se obramba z njimi seznani. Tožilec Ferlinc je sicer ugovarjal, da so težave s prevajalci iz finščine, a sodnica je ugodila obrambi in odločila, naj tožilstvo zagotovi slovenski prevod dokumentacije.

Obrambo je obenem zmotila tudi velikost obravnavne dvorane, saj na začetku v njej ni bilo dovolj stolov in miz niti za vse prisotne odvetnike. Ti so zahtevali, naj se o tem obvesti predsednico sodišča, sodnici pa so predlagali selitev obravnave v katero od večjih dvoran, morebiti tudi v poslopje Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Po koncu današnjega sojenja je Janša izrazil prepričanje, da obstaja velik interes, da se sojenje "vleče čim dlje". Po njegovem mnenju je slikar Jure Cekuta očitno edini iz Slovenije, ki je v zadevi Patria dobil denar, zato ocenjuje, da gre v tem sojenju za "absolutno politične motive". Dejal je, bodo obravnave enkrat na teden, kar po njegovih besedah pomeni, da bodo novinarji lahko spremljali "televizijsko nadaljevanko".

Izpostavil je, da na obravnavi niso zagotovljeni niti osnovni pogoji in da se odpirajo podobna vprašanja kot pred 23 leti na vojaškem sodišču, torej primernost prostora za sojenje, neustrezni pogoji za odvetnike ter neprevedeni spisi.

Obtožni predlog je po njegovem mnenju "popolna farsa in absurd". Tudi tisti, ki so ga vložili, ne pričakujejo, da bodo zadevo na sodišču dobili, je pojasnil Janša, "ampak računajo na to, da bo sojenje dolgo trajalo in bodo slike njega in ostalih, ki sedijo na obtožni klopi, imele nek učinek". Ob tem je Janša dodal, da sojenje jemlje čas, in vsak ponedeljek, ko bo moral na sodišče, pomeni, da bodo njegovi politični tekmeci imeli prednost "v času, ko koalicija razpada".

Brigadir Tone Krkovič je po današnjem sojenju pojasnil, da danes še ni izvedel, česa je v resnici obtožen. Zato pričakuje, da bo na prihodnji obravnavi le izvedel. Nekdanji direktor HSE Jože Zagožen je dejal, da po današnji obravnavi ni kaj povedati ter napovedal, da se bo zagovarjal kot nedolžen.

Direktor Rotisa Ivan Črnkovič pa je izpostavil dejstvo, da naj tožilstvo ne bi imelo dovolj sredstev za prevod dokumentacije iz finščine v slovenščino. Dodal je, da zaradi postopka ne more delati, saj podjetje izgublja posel in je ogroženo, ker so ga mediji "v svet lansirali kot kriminalca".

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se morala danes začeti tudi obravnava v zasebni kazenski tožbi Zdenka Pavčka proti Walterju Wolfu, vendar ju na sodišče ni bilo. Pavček od Wolfa sicer zahteva opravičilo zaradi izjav izpred treh let. Wolfov zagovornik Andrej Kac je zatrdil, da se je Wolf že opravičil, medtem ko Pavčkova pooblaščenka Veronika Ermenc to zanika. Wolf je namreč v pogovoru, ki ga je časnik Delo objavil 2. septembra 2008, med drugim dejal: "Gospoda Pavčka pojem, prežvečim in izpljunem. Ko bom z njim končal, mu bo še žal, da se je rodil."

Širša javnost pa je danes izvedela tudi za depeše Wikileaksa, povezane z zadevo Patria. Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je namreč na novinarski konferenci izpostavil, da te dokazujejo, da so tudi zunanji opazovalci ugotavljali, da je bil posel s Patrio nepregleden. Na komisiji, ki se ukvarja z afero Patria, bodo zato zahtevali zaslišanje novih prič, med njimi nekdanjega ameriškega veleposlanika Thomasa B. Robertsona.

Juri in poslanec Zares Tadej Slapnik, sicer podpredsednik komisije, ki se ukvarja z ozadjem afere Patria, sta opozorila na eno izmed depeš nekdanjega ameriškega veleposlanika iz leta 2007. V njej Robertson navaja besede tajnega vira, da je SDS iz posla s Patrio "pod mizo" prejela 2,8 milijona evrov. Vir je dodal, da STO Ravne stranki Janeza Janše ni uspelo ponuditi enake vsote.

Vodja poslancev Zares sicer dvomi, da bodo v postopkih "našli marmelado na prstih Janeza Janše, a ogromno sladkih madežev na oblekah njegovih tesnih sodelavcev".

V SDS Juriju očitajo, da pozablja, da so kriminalisti pri pregledu transakcij računov SDS "ovrgli vse sume v zvezi z domnevnimi finančnimi transakcijami iz tujine".

Če bi Jurija resnično skrbelo za objektivno obveščenost javnosti, bi po mnenju SDS izpostavil tudi tisti del depeš, kjer je zapisano, da kljub medijskim zapisom o "sumu korupcije" ameriško veleposlaništvo ni imelo razloga, da ne bi verjelo ministrstvu za obrambo in njihovim zagotovilom, da je bil posel izpeljan transparentno in v skladu z zakonodajo.

"Iz depeš je še razvidno, da je bil neposredni konkurent Patrie ameriško podjetje General Dynamics, ki je lastniško povezano s Pavčkovo Sistemsko tehniko, nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji pa je očitno želel lobirati za ameriško podjetje. Razumljivo je, da depeše zato ne morejo biti nepristranske," so še sporočili iz stranke.