c S

Ljubo Germič novi predsednik parlamenta

05.09.2011 08:08 Ljubljana, 02. septembra (STA) - Državni zbor bo za preostanek mandata vodil poslanec LDS Ljubo Germič, saj so ga poslanski kolegi danes s 57 glasovi za in 24 proti izvolili na to funkcijo. Germič, ki bo na mestu "prvega med enakimi" nasledil Pavla Gantarja, je osmi predsednik v zgodovini slovenskega parlamenta.

Novoizvoljeni predsednik se je po glasovanju zahvalil poslanskim kolegom, ki so ga podprli, tiste, ki jih ni prepričal, pa zaprosil za korektno sodelovanje. Kot je napovedal, ga bosta pri njegovem delu vodila strpnost in odgovornost. "Sem le prvi med enakimi, a zavedam se, različnimi ljudmi," je dejal Germič, ki si želi, da bo ob koncu mandata lahko rekel, da je povezoval različne ljudi v skupnem cilju, to pa je socialna, pravična in strpna Slovenija.

Poudarja, da je Slovenija, tako kot ves svet, pred velikimi izzivi. "Naše rešitve bodo toliko dobre, kot bodo dobre naše razprave v družbi, pri tem ima DZ kot nosilec zakonodajne veje oblasti in osrednji prostor dialoga ključno vlogo," je dejal. Želi si tudi, da bi raznolikost državni zbor bogatila, da bi postal zgled strpnosti, dialoga in konstruktivnih odločitev.

Glasovanje o novem predsedniku DZ je bilo sicer tajno, pred odločanjem pa so mu podporo napovedovali poslanci SD, LDS, Zares, DeSUS, SNS, nepovezani poslanci in poslanca narodnih manjšin. Da bodo glasovali proti, pa so napovedali v SDS in SLS.

Večina poslancev je Germiča ocenjevala kot ustreznega kandidata in poudarjala, da je v sedanjih razmerah nujno, da DZ deluje nemoteno, za kar potrebuje celotno vodstvo. V SDS in SLS pa so po drugi strani menili, da se mora sedanja koalicija čim prej posloviti, nadaljnje zavlačevanje s predčasnimi volitvami pa predstavlja le agonijo za državo.

Germič bo na mestu predsednika DZ za preostanek mandata nasledil Pavla Gantarja, ki je odstopil potem, ko je njegova stranka Zares zapustila koalicijo in prekinila koalicijsko pogodbo. Zato je bilo po njegovem mnenju verodostojno, da tudi sam odstopi s funkcije. Poslanci so se sicer z njegovim odstopom seznanili danes, s čimer mu je funkcija tudi uradno prenehala.

Ljubo Germič, rojen leta 1960 v Mariboru, je inženir kemijske tehnologije. V državni zbor je bil prvič izvoljen leta 2000, sedanji mandat je njegov tretji.

Državni zbor je pred Germičem v preteklosti vodilo sedem predsednikov: Herman Rigelnik, Jožef Školč, Janez Podobnik, Borut Pahor, Franc (Feri) Horvat, France Cukjati in Pavel Gantar, ki je DZ vodil od 15. oktobra 2008.