c S

Türk bo kandidaturo Sekolca v DZ poslal predvidoma danes

01.09.2011 09:21 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Predsednik republike Danilo Türk bo po sredinih posvetih z vodji poslanskih skupin o kandidaturi Jerneja Sekolca za člana arbitražnega sodišča predvidoma še danes njegovo kandidaturo poslal v državni zbor, so za STA povedali v uradu predsednika. Sekolcu so na posvetih podporo izrazili vodje poslanskih skupin SD, DeSUS, LDS, Zares in SNS.

Z imenovanjem Sekolca za slovenskega arbitra se poleg navedenih strinjajo tudi štirje od petih nepovezanih poslancev ter poslanec madžarske narodne skupnosti.

Poslanska skupina SLS o morebitni podpori Sekolcu še ni sprejela odločitve, ob posvetu s predsednikom republike pa je znova poudarila, da je ključnega pomena opredelitev predmeta spora. V SDS menijo, da o slovenskem arbitru ne bi smeli odločati pred verjetnimi predčasnimi volitvami, vodja poslanske skupine Jože Tanko pa se posveta pri Türku ni udeležil.

Kandidaturo Sekolca za člana arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je v ponedeljek soglasno podprl sodni svet, prejšnji teden pa je pozitivno mnenje o Sekolcu sprejela tudi vlada. Predsednik Türk mora kandidaturo sedaj poslati v državni zbor, kjer je potrebna podpora za izvolitev večina vseh poslancev, torej najmanj 46.

Kdaj bi DZ lahko odločal o kandidatu, še ni znano, vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer pa je menil, da bi DZ o kandidatu lahko odločal na redni seji, ki se bo začela 19. septembra.

Sekolec je trenutno podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Je tudi neodvisen arbiter v vrsti stalnih, t.i. institucionalnih arbitraž po vsem svetu in hkrati tudi arbiter v ad hoc arbitražah. Bil je edini kandidat, ki se je prijavil na razpis za slovenskega arbitra.