c S

Sodišče prižgalo zeleno luč za stečajni postopek nad Delo Revijami

31.08.2011 14:35 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je danes začelo stečajni postopek nad družbo Delo Revije. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Radovana Triplata. Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v postopku prijavijo do 30. novembra, je danes objavljeno na Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Sodišče je stečajni postopek uvedlo na predlog upnika Iskra Invest. Največja slovenska revijalna družba na ta način ni uspela z ugovorom. Z argumentom, da je v pripravi predlog za začetek prisilne poravnave, je namreč predlagala, naj sodišče odloži odločanje o predlogu začetka stečajnega postopka, je razvidno iz sklepa sodišča.

Delo Revije so sicer predlog pozneje skladno z zahtevo sodišča dopolnile tudi s poročilom o ukrepih finančnega prestrukturiranja in poročilom o poslovanju dolžnika do konca letošnjega junija, niso pa predložile potrebnih izjav poslovodstva, vezanih na redno izplačevanje plač, davkov in prispevkov za zaposlene.

"Ob tem iz dolžnikovega poročila o ukrepih finančnega prestrukturiranja tudi izhaja, da je dolžnik konec junija izkazoval neplačane obveznosti z naslova davkov in prispevkov, ki bi jih družba morala plačati hkrati s plačami delavcem v skupni višini 335.102 evrov, pri čemer so te obveznosti zapadle v obdobju med letošnjim marcem in junijem," še piše v sklepu.

Skladno s tem je sodišče ugotovilo, da dolžnik ni ustrezno dopolnil svoje zahteve za odložitev uvedbe stečaja, in da je insolventen.

O stečaju založniško-revijalne družbe, ki je v lasti Mateja Raščana oz. njegovega podjetja Monera, se je govorilo že dlje časa. Vodstvo podjetja, ki ima vse bančne račune blokirane že od konca junija, je sicer napovedovalo vložitev vloge za začetek prisilne poravnave, a tega načrta ni izpeljalo.

Medtem pa je največja upnica Dela Revij Nova Kreditna banka Maribor zaradi neporavnanih terjatev na dražbi blagovne znamke družbe po začetni izklicni ceni 10,14 milijona evrov prodala svoji hčerinski družbi KBM Leasing. Ta je znamke pred dnevi oddala v najem družbam iz skupine Krater.