c S

Pri odločanju o zaupnici vladi bo zadoščala navadna večina poslanskih glasov

31.08.2011 13:29 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Za odločanje o zaupnici vladi na podlagi potrditve petih novih ministrov po besedah pravnega strokovnjaka Mira Cerarja zadošča navadna večina poslanskih glasov. Cerar je za STA prav tako pojasnil, da lahko predsednik vlade Borut Pahor predlaga odločanje o listi kandidatov ali pa o vsakem kandidatu posamezno.

Cerar je pojasnil, da je treba pri vprašanju, ali je za odločanje o imenovanju novih ministrov in posledično zaupnici vladi, slediti takšni razlagi ustave, kot je bila sprejeta že leta 2000, ko se je odločalo o vladi Janeza Drnovška. V zvezi s tem so iz državnega zbora tudi poslali takratno pojasnilo, da je v 117. členu ustave določeno, da predsednik vlade lahko veže vprašanje zaupnice tudi na sprejem zakona ali druge odločitve v državnem zboru.

V takem primeru se po poslovniku državnega zbora odloča le o predlagani rešitvi in je zaupnica vezana na to rešitev, torej če predlog ni sprejet, je vladi izglasovana nezaupnica. Po Cerarjevih besedah je za imenovanje in razrešitev ministrov predvidena navadna večina, tako da bo navadna večina oz. večina navzočih poslancev odločala tudi o zaupnici vladi.

Po Cerarjevih besedah se postavlja tudi vprašanje, ali lahko Pahor predlaga odločanje o listi kandidatov. Tudi tukaj bi Cerar sledil primeru iz leta 2000, kar pomeni, da Pahor lahko predlaga odločanje o listi. Ob tem Cerar dodaja, da je razlaga iz leta 2000 skladna z ustavo, ki pa glede vprašanja zaupnice ni popolnoma dorečena.

Podpora ministrskim kandidatom v DZ je sicer vprašljiva, s tem pa je negotova tudi usoda vlade. Kandidati lahko zagotovo računajo le na podporo poslancev SD in LDS. V vsakem primeru so novi ministrski ekipi ne glede na predloge kandidatov podporo odrekli v SDS, SLS, DeSUS in Zares, ki imajo skupaj 45 poslanskih glasov.

Nepovezani poslanci se o tem še niso dogovorili, saj imena kandidatov po besedah njihovega vodje Franca Žnidaršiča še niso uradno znana, je pa Andrej Magajna sporočil, da njegova podpora vladi ne bo brezpogojna. Tudi v SNS se glede podpre ministrskim kandidatom še niso dokončno izrekli.