c S

Storilec iz Frankfurta ob začetku sojenja priznal napad na ameriške vojake

31.08.2011 13:11 Frankfurt, 31. avgusta (STA) - V Frankfurtu se je danes začelo sojenje 21-letnemu kosovskemu Albancu zaradi napada na frankfurtskem letališču marca letos, v katerem sta bila dva ameriška vojaka ubita, še dva pa huje ranjena. Osumljeni je že ob začetku sojenja priznal svoje dejanje.

Osumljeni Arid Uka je v dveh točkah obtožnice obtožen umora in v treh poskusa umora. Po navedbah tožilstva je osumljenec 2. marca planil na avtobus ameriške vojske na letališču in začel streljati. Pri tem je ubil dva vojaka, dva pa huje ranil, ob tem pa vzklikal "Alah akbar" (Bog je velik).

Uka je ob začetku sojenja dejal, da držijo navedbe iz obtožnice in da je hotel ubiti ameriške vojake. Kot je dejal, ga je k dejanju spodbudil videoposnetek na internetu, ki prikazuje, kako ameriški vojaki posiljujejo muslimansko dekle, zaradi česar je skušal preprečiti ostalim ameriškim vojakom, da bi odšli v Afganistan in tam počeli isto.

Kot je povedal na sodišču, se je kmalu po dejanju zavedel, da je storil neumnost, in se danes opravičil za svoje dejanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preiskovalci domnevajo, da je Uka deloval sam in da je bil pod vplivom propagande džihada na internetu. Pri njem so našli številna besedila, ki omenjajo džihad, videoposnetke in pesmi.

Sodba naj bi bila znana v začetku prihodnjega leta, Uki pa grozi dosmrtna ječa. 21-letni Albanec je sicer prvi, ki je na nemških tleh izvedel teroristični napad z islamističnim ozadjem.