c S

Pri predsedniku Türku posveti s strankami o arbitru Sekolcu

31.08.2011 11:52 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Predsednik republike Danilo Türk je dopoldne začel posvete z vodji poslanskih skupin o kandidaturi Jerneja Sekolca za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Vodje poslanskih skupin SD, DeSUS in LDS so izrazili polno podporo svojih poslanskih skupin kandidatu.

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je po pogovorih za STA dejal, da je predsedniku republike povedal, da bo poslanska skupina SD v celoti podprla Sekolca. Poudaril je še, da v torkovi razpravi v poslanski skupini glede na izkušnje Sekolca ni bilo "niti kančka dvoma", da gre za kandidata, ki bo lahko v popolnosti uresničil želje in pričakovanja Slovenije v postopku.

Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec je predsedniku Türku povedal, da bo njegova poslanska skupina v celoti podprla kandidaturo Sekolca. Ob tem je za STA izrazil zadovoljstvo, da se je za položaj našel tako kvaliteten človek. Osebno je prepričan, da bo lahko zelo kakovostno zastopal interese države Slovenije v tem primeru.

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je prav tako izrazil pozitivno mnenje in soglasno podporo svoje poslanske skupine Sekolcu. "Strinjamo se s stališči in argumenti sodnega sveta, pa tudi vlade, da je kandidat po tistem, kar imamo na mizi, zagotovo najboljše, kar Slovenija ta trenutek premore," je za STA po posvetu s predsednikom republike povedal Sajovic. Ob tem je dodal, da je bil zanj kandidat sprva presenečenje in uganka, po tehtnih, treznih in preudarnih izjavah pa vidi, da gre za odličnega kandidata.

Popoldne se bo predsednik republike sestal še z vodji poslanskih skupin ostalih strank ter nepovezanih poslancev in narodnih skupnosti.

Vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke SDS Jože Tanko je že v torek povedal, da se posveta ne bo udeležil, ker predsednik že več kot leto dni ni odgovoril SDS na nekaj njihovih vprašanj. SDS, ki se doslej že večkrat ni udeležil posvetovanj pri predsedniku republike, med drugim tudi o imenovanju ustavnih sodnikov, sicer meni, da o slovenskem arbitru ne bi smeli odločati pred verjetnimi predčasnimi volitvami.

Kandidaturo Sekolca za člana arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je v ponedeljek soglasno podprl sodni svet, prejšnji teden pa je pozitivno mnenje o Sekolcu sprejela tudi vlada. Po posvetih z vodji poslanskih skupin naj bi predsednik Türk njegovo kandidaturo poslal v državni zbor, kjer bo moral Sekolec dobiti podporo večine vseh poslancev, torej najmanj 46.

Na vprašanje, kdaj bi lahko v DZ odločali o kandidatu, je Kumer danes menil, da na redni seji, ki se bo začela 19. septembra. Tudi Sajovic pričakuje, da bo vprašanje kmalu na dnevnem redu DZ, mora pa o tem odločiti mandatno-volilna komisija.

Sekolec je trenutno podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Je tudi neodvisen arbiter v vrsti stalnih, t.i. institucionalnih arbitraž po vsem svetu in hkrati tudi arbiter v ad hoc arbitražah.