c S

Jamstveni sklad izplačal nadomestila delavcem SCT in Novolesa

31.08.2011 11:52 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Javni jamstveni in preživninski sklad RS je danes 655 delavcem iz podjetja SCT izplačal sredstva z naslova neizplačanih plač, nadomestil za neizrabljen dopust in odpravnin v skupni višini 2,26 milijona evrov. Nadomestilo iz jamstvenega sklada je prejelo tudi 400 delavcev iz podjetja Novoles, in sicer v skupni višini 0,9 milijona evrov.

Nadomestilo iz jamstvenega sklada je poleg tega prejelo tudi 62 delavcev iz podjetja IMP Klima Montaža, skupaj so prejeli 206.136 evrov. Prav tako je danes nadomestilo prejelo še 118 delavcev iz 27 različnih podjetij, so sporočili iz sklada.

Jamstveni sklad je tako danes izplačal 1235 delavcem sredstva v skupni višini 3,67 milijona evrov, kar je letos največje izplačilo. V prvih osmih mesecih letošnjega leta je jamstveni sklad izplačal že 5465 delavcev iz 119 podjetij. Skupno je jamstveni sklad izplačal 15,56 milijona evrov.

Glede na nekatere netočne informacije, ki se pojavljajo v javnosti glede možnosti za ponovno zaposlovanje delavcev in izgube njihovih pravic z naslova jamstvenega sklada, v skladu poudarjajo, da pravica do sredstev iz jamstvenega sklada ni pogojena s prijavo delavca na Zavodu RS za zaposlovanje.

To po pojasnilih sklada pomeni, da delavci, ki so izgubili zaposlitev zaradi insolventnosti delodajalca in so v odpovednem roku ter imajo možnost zaposlitve pri novem delodajalcu, ne izgubijo pravic, ki jim pripadajo iz jamstvenega sklada.

Poudarjajo še, da je odpovedni rok celo mogoče skrajšati ob pisnem dogovoru med stečajnim upraviteljem in delavcem. To se praviloma zgodi v primerih, ko ima delavec ponudbo nove zaposlitve in ne želi ali ne more nanjo čakati do izteka 15-dnevnega odpovednega roka.

V takem primeru in ob pisnem sporazumu o skrajšanju odpovednega roka lahko delavec uveljavlja pravice iz jamstvenega sklada.

Do sredstev iz jamstvenega sklada so upravičeni tudi tuji državljani, če jim je delovno razmerje v Sloveniji prenehalo zaradi stečaja, prisilne poravnave ali izbrisa podjetja.