c S

Odbor za delo se bo opredelil do zahteve za presojo ustavnosti pobude za referendum o zakoniku

31.08.2011 11:31 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Odbor DZ za delo danes obravnava zahtevo SD, LDS, Zares, DeSUS in nepovezanih poslancev za presojo ustavnosti pobude za referendum o družinskem zakoniku. Menijo namreč, da bi z odložitvijo ali padcem zakonika lahko nastale protiustavne posledice. Vodja Civilne iniciative za pravice otrok Aleš Primc pa ocenjuje, da je zahteva slabo pripravljena.

Predlagatelji zahteve za oceno ustavnosti menijo, da so že sedaj soočeni z vrsto protiustavnih posledic, ki jih je ugotovilo ustavno sodišče, z odložitvijo ali zavrnitvijo družinskega zakonika pa bi nastala še druga neskladja z ustavo, je pojasnila predsednica odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Andreja Črnak Meglič.

Opozarja, da zakonik neskladnosti z ustavo na tem področju odpravlja, obenem pa odpravlja tudi pomanjkljivosti zakona o družinskih razmerjih. Vlagatelji zahteve za presojo ustavnosti pravijo še, da bi z morebitnim padcem referenduma lahko večina odrekla pravice manjšini.

Oblikovali smo dovolj strokovnih argumentov, na podlagi katerih bo ustavno sodišče tehtalo različne ustavne pravice, je poudarila poslanka.

Minister za delo Ivan Svetlik je potrdil, da se stališča ter argumenti ministrstva glede možnosti referenduma skladajo z mnenjem vlagateljev zahteve za oceno ustavnosti. Kot je dejal, svobodo posameznikov razumejo tako, da je ta omejena le takrat, ko omejuje svobodo drugih. Toda zakonik izenačuje položaj vseh državljanov, ne glede na to, za kakšno obliko življenja se odločajo, ocenjuje Svetlik.

Vodja iniciative za družino in pravice otrok, ki je organizator zbiranja podpisov za referendum, Aleš Primc verjame, da bodo v le dveh dneh uspeli zbrati veliko podpisov za referendum. Podpise bodo začeli zbirati v četrtek, po napovedih Primca na vseh upravnih enotah. O številu podpisov sicer sedaj ne želi govoriti.

Primc je poslancem in poslankam članom odbora danes predstavil sicer že znano stališče civilne iniciative za družino do zahteve za presojo ustavnosti referendumske pobude. Po oceni Primca gre za zelo slabo pripravljen dokument, ki ga bo iniciativa s svojim stališčem, ki ga bo poslala ustavnemu sodišču, "zlahka zavrnila", meni.

V Civilni iniciativi računajo na strokovno, korektno ter pošteno delo ustavnega sodišča. Kot je pojasnil Primc, so stranka v postopku, zato verjamejo, da jih bo ustavno sodišče povabilo, da svoje stališče tudi predstavijo.

Jabolko spora sta namreč že od javne predstavitve družinskega zakonika razširjena definicija družine in izenačevanje istospolnih partnerskih skupnosti s heteroseksualnimi pari. Po zakoniku istospolna partnerja skupaj ne bi mogla posvojiti otroka, bi pa lahko eden od njiju posvojil otroka drugega.

Vlagatelji zahteve za oceno ustavnosti so pobudo v parlamentarni postopek vložili minuli petek, predvidoma že ta petek pa jo bo na izredni seji obravnaval tudi državni zbor.