c S

VS ZN Veliki Britaniji dovolil sprostiti zamrznjeno libijsko premoženje

31.08.2011 10:45 London/New York, 31. avgusta (STA) - Varnostni svet ZN je v torek Veliki Britaniji odobril sprostitev 1,6 milijarde dolarjev vrednega premoženja, ki ga je država zamrznila po sprejetju sankcij proti Libiji. Gre za 200 milijonov bankovcev v vrednosti 1,86 milijarde libijskih dinarjev, ki jih je natisnilo britansko podjetje.

Po mnenju britanskega zunanjega ministra Williama Haguea odločitev o sprostitvi sredstev pomeni "še en velik korak na poti zagotavljanja nujne pomoči prebivalcem Libije in temelji na izjemnem napredku v zadnjih dneh".

Sredstva bodo po njegovem prepričanju pomagala pri "soočanju z nujnimi humanitarnimi potrebami, spodbujanju zaupanja v bančni sektor, izplačevanju plač ključnih delavcev javnega sektorja in omogočanju likvidnosti v gospodarstvu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev o sprostitvi sredstev je sprejel odbor VS ZN za sankcije, potem ko je na to pristala tudi Kitajska. Že minuli četrtek je odbor odobril sprostitev 1,5 milijarde dolarjev zamrznjenega premoženja Libije v ameriških bankah, medtem ko na odobritev še vedno čakata Nemčija in Francija.

Nemčija bi rada sprostila približno milijardo evrov vrednega libijskega premoženja, Francija pa bi odmrznila okoli pet milijard evrov za nakup humanitarne pomoči in ohranjanje osnovnih storitev v Libiji. Odločitev o sprostitvi sredstev naj bi po navedbah diplomatov ovirala Rusija, ki je zaprosila za več informacij, še piše AFP.