c S

Predlog rebalansa finančnega načrta ZZZS še pred sprejetjem naletel na burne odzive

31.08.2011 07:56 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Še pred sredino skupščino ZZZS, na kateri bodo obravnavali predlog rebalansa finančnega načrta zavoda, so se v UKC Ljubljana in tudi v združenju zdravstvenih zavodov na predlog burno odzvali. Opozarjajo, da bi lahko ukrepi vplivali na dostopnost storitev. Rebalansu ni naklonjen niti minister za zdravje Dorjan Marušič, na ZZZS pa očitke zavračajo.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo v sredo obravnavala predlog rebalansa finančnega načrta. To je že drugi poskus krpanja zdravstvene blagajne, ki je v prvih mesecih letošnjega leta dosegla 40 milijonov minusa. Prvi predlog na julijski skupščini namreč ni prejel podpore delegatov.

Predlagani ukrepi znotraj rebalansa so težki 14,4 milijona evrov. Od tega namerava ZZZS največ prihraniti na področju zniževanja sredstev za sekundarno in terciarno zdravstveno raven, in sicer 12,2 milijona evrov.

Med ukrepi je tako zmanjšanje sredstev za akutno bolnišnično obravnavo za dva odstotka, zniževanje sredstev za dežurno službo in znižanje sredstev za terciarno dejavnost za pet odstotkov.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana opozarja, da bi sprejetje takšnih ukrepov znotraj rebalansa pomenilo zelo veliko škodo za slovensko zdravstvo. S sprejetjem takšnih ukrepov lahko namreč po njihovem mnenju slovensko zdravstvo na dolgi rok razpade.

Strokovna direktorica UKC Brigita Drnovšek Olup ocenjuje, da bi se s predlaganim krčenjem sredstev za zdravstvo zmanjševala dostopnost do zdravstvenih storitev. Z zmanjšanjem sredstev za akutno obravnavo bolnikov bi UKC moral letno obravnavati vsaj 2000 bolnikov manj, da bi izpolnili postavke finančnega načrta, pojasnjuje Drnovšek Olupova.

Kot neustrezno je označila tudi linearno krčenje sredstev za dežurno službo. Po njenem mnenju bi bilo sprva treba vzpostaviti mrežo dežurne službe po celi Sloveniji, sredstva pa krčiti selektivno.

Predlagano krčenje terciarnih sredstev pa bo vplivalo na razvoj in vpeljavo novih metod zdravljenja, je napovedala. Brez vpeljave novih metod zdravljenja, kar financirajo s sredstvi, namenjenimi terciarju, bi začela Slovenija zelo zaostajati za svetom.

Ob tem generalni direktor UKC Simon Vrhunec poudarja, da je takšno varčevanje, predvideno z rebalansom, definitivno varčevanje v škodo bolnikov, saj se jemljejo sredstva za zdravstvene programe in se znižujejo cene zdravstvenih storitev.

V ljubljanskem kliničnem centru za sedaj še ne bodo krčili programa, tudi če bodo predlagani ukrepi ZZZS sprejeti, napoveduje Vrhunec. "Bolniki bodo še vedno lahko zaupali UKC," poudarja, vendar opozarja, da ob morebitnem nadaljevanju takšnih varčevalnih ukrepov v prihodnosti ne vidi možnosti, da tega bolniki ne bi občutili.

Tudi v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije opozarjajo, da bi ti ukrepi ZZZS lahko prizadeli bolnika. Po njihovi oceni bi nadaljnje zmanjševanje obsega sredstev lahko resno ogrozilo načrtovano izvajanje zdravstvene dejavnosti oz. povzročilo velike težave pri zagotavljanju njihove učinkovitosti in tekoče likvidnosti.

Generalni direktor ZZZS Samo Fakin se zaveda, da bo rebalans dodatno obremenil izvajalce, vendar pa se z Vrhunčevo napovedjo glede krčenja dostopnosti do zdravstvenih storitev ne strinja. Kot pravi, je to najbolj priljubljen "klasičen odgovor za vznemirjenje javnosti".

ZZZS s predlaganimi ukrepi sili bolnišnice v racionalnejšo obravnavo bolnikov in v druge oblike obravnave, je v današnji izjavi za javnost pojasnil Fakin. Ob tem meni, da je ustreznih rezerv, da se to ne zgodi, še dovolj. Rezerve pa vidi predvsem v skupnih naročilih, standardizaciji materiala v bolnišnicah in boljši izkoriščenosti opreme.

Predlogu rebalansa pa ni naklonjen niti minister Marušič. Kot je dejal, bi morali biti rezi v celotnem odhodkovnem delu in ne samo v enem, torej bolnišničnem. Minister priznava, da "v neki točki stalnega krčenja" slej ko prej to pomeni tudi zamejitev programa, zato bi se se po njegovih besedah lahko dostopnost poslabšala.

Na sredini skupščini ZZZS bo Marušič tudi predstavil svoje poglede na prepotrebne ukrepe tudi v okviru ZZZS, "pokazali bomo tudi nekatere številke, ki govorijo o tem, v katerem sektorju se je zmanjševalo odhodke", je dejal.

Sicer pa Fakin ne pričakuje, da bi bil rebalans v sredo zavrnjen, kot se je to zgodilo na prejšnji seji skupščine ZZZS. Kot pravi, predstavniki vlade v skupščini morajo glasovati v podporo rebalansu, sicer bodo glasovali proti sklepom lastne vlade, da se ZZZS ne sme zadolževati.

Če pa vseeno ne bi bil sprejet, potem bo zavod po njegovih besedah postal nelikviden, kar pomeni, da zavod s 1. januarjem 2012 ne bi več mogel najemati mesečnih kreditov. Ob morebitni zavrnitvi rebalansa pa je kot skrajna možnost predvidena prekinitev splošnih pogodb z vsemi izvajalci, napoveduje Fakin.

Ob predlogu rebalansa bodo delegati skupščine ZZZS v sredo obravnavali tudi predlog o podaljšanju prenosa odstotkovnih deležev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na prostovoljno zdravstveno zavarovanje tudi za prihodnje leto. Ta ukrep je na letni ravni težak 40 milijonov evrov.