c S

Sanader zavrača obtožbe v primeru domnevne podkupnine Mola

31.08.2011 07:55 Zagreb, 30. avgusta (STA) - Preiskovalci hrvaškega protikorupcijskega urada so danes v zagrebškem priporu zaslišali bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja v primeru domnevnega podkupovanja pri pogodbi med hrvaško vlado in madžarsko naftno družbo Mol glede upravljavskih pravic v družbi Ina. Sanader je zanikal, da je od Mola sprejel deset milijonov evrov podkupnine.

Odvetnik bivšega premiera Čedo Prodanović je po današnjem zaslišanju novinarjem pred zaporom v Remetincu povedal, da je Sanader v svoji obrambi ponovil, kar je povedal že oktobra lani pred saborsko preiskovalno komisijo, ki je ugotavljala okoliščine privatizacije Ine.

Sanader je med drugim dejal, da so glede prepustitve upravljavskih pravic Molu "vsi vse vedeli", je povzel Prodanović. Dodal je, da Sanader tudi danes želel odgovarjati na vprašanja preiskovalcev, kot je to storil julija, ko so ga prvič zaslišali v omenjenem primeru.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira izjave direktorja podjetja Dioki in Sanaderjevega prijatelja Roberta Ježića, ki naj bi preiskovalcem razkril domnevni dogovor o proviziji za Sanaderja, ki naj bi se zgodil leta 2009, med poletom na nogometno tekmo Lige prvakov v Milanu, je Prodanović menil, da skuša Ježić tako popraviti svoj položaj v drugih primerih, ki so jih sprožili proti njemu.

Preiskovalci sumijo, da je Sanader sprejel omenjeni denar, potem ko je hrvaška vlada prenesla upravljavske pravice v Ini na madžarskega strateškega partnerja Mol, čeprav niso imeli večinskega paketa delnic Ine.

Poleg naj bi pri tem sodelovala tudi bivši podpredsednik hrvaške vlade Damir Polančec in direktor Mola Zsolt Hernadi. Polančec je pred časom zavrnil vpletenost v afero in dejal, da so vsi v vladi in predsedstvu HDZ vedeli, za kaj gre.

Preiskava v primeru domnevne Molove podkupnine je zadnja v vrsti preiskav proti Sanaderju, ki ga bremenijo korupcije ter zlorabe pooblastil in položaja v šestih primerih. Sanader je sicer v zagrebškem priporu od začetka julija, ko ga je Avstrija izročila Hrvaški. V avstrijskem priporu je bil od decembra lani, potem ko so ga prijeli pri Salzburgu.

Sanaderja so v priporu na Hrvaškem zaslišali tudi glede afere Fimi media in domnevne nezakonite provizije Hypo Alpe Adria Banke za posredovanja pri posojilu hrvaške vlade za nakup in ureditev hrvaških diplomatskih predstavništev v 90. letih minulega stoletja. Sanader je zanikal vpletenost v omenjena primera, tudi glede tega pa ni želel odgovarjati na vprašanja preiskovalcev.

Jutarnji list je danes poročal, da bo državno tožilstvo do konca tedna verjetno vložilo prvo obtožnico proti Sanaderju, in sicer v primeru domnevne nezakonite provizije, ki naj bi jo Sanader prejel od Hypo Alpe Adria Banke.

Gre za 140.000 milijonov takratnih avstrijskih šilingov posojila, kar je približno 20 milijonov evrov. Sanader, ki je bil takrat pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića, je menda zahteval sedem milijonov šilingov provizije ali približno pol milijona evrov. Sanader je pred kratkim zanikal, da bi sprejel podkupnino v omenjenem primeru.