c S

Sprejet kodeks dobrih poslovnih običajev v prometu z nepremičninami

31.08.2011 07:51 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Zbor članov Združenja družb za nepremičninsko posredovanje je danes sprejel kodeks dobrih poslovnih običajev v prometu z nepremičninami. Ta v delu reguliranja odnosov na področju prometa z nepremičninami nadomešča stari kodeks, je na današnji novinarski konferenci dejal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami Borut Gržinič.

Kodeksi dobrega obnašanja so avtonomno gospodarsko pravo, kar pomeni, da ga gospodarski subjekti sprejmejo sami brez kakršnegakoli posredovanja državnih organov, je uvodoma pojasnila vodja pravne službe na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Nina Globočnik. Danes sprejeti kodeks sicer pomeni delno prenovo sedanjega kodeksa iz leta 1995, ki pa ima širši obseg.

Globočnikova je poudarila, da je novi kodeks posledica večletnega dela in izkušenj, zato ga za uporabo priporočajo vsem, ki se ukvarjajo z posredovanjem nepremičnin. Pričakuje tudi, da bo novi kodeks postal del izpita za nepremičninske posrednike.

Kot pomembnejšo novost kodeksa je Globočnikova navedla uvajanje novih poti oz. možnosti za reševanje sporov. Kodeks namreč predlaga, da stranke pogodb o posredovanju pri nepremičninskih poslih v primeru spora uporabljajo alternativne primere reševanje sporov, kot sta arbitraža ali mediacija. "Menimo, da bo tak način reševanja sporov pripomogel k krajšim sodnim postopkom", je poudarila.

Dosedanji predsednik upravnega odbora Združenja družb za nepremičninsko posredovanje Thomas Krelj je dejal, da je bil dosedanji kodeks zastarel, zato ga nepremičninske družbe niso več uporabljale. Z novim kodeksom želi združenje po njegovih besedah predvsem izboljšati ugled nepremičninskih posrednikov v javnosti kot tudi zagotoviti večji red na trgu.

Eden od namenov kodeksa je tudi vzdrževanje visokih kakovostnih standardov nepremičninskih posrednikov in družb v Sloveniji, je dejal Branko Potočnik, ki je bil na današnjem zboru izvoljen za predsednika upravnega odbora Združenja družb za nepremičninsko posredovanje. Dodal je, da kodeks zagotavlja tudi pravno varnost strank v prometu z nepremičninami in spoštovanje načel lojalne konkurence.

V primeru, da bodo ugotovljene kršitve kodeksa, bo komisija združenja lahko sprejela ukrepe zoper člane združenja, ki bodo sprejeli kodeks. V primeru, ko bo šlo za kršitve posrednikov ali agencije, ki niso člani združenja, pa komisija ne more ukrepati, lahko pa primere posreduje pristojnim inšpekcijskim službam, je pojasnil član upravnega Združenja družb za nepremičninsko posredovanje odbora Robert Geisler.

Združenje družb za nepremičninsko posredovanje so leta 2009 ustanovili predstavniki družb, ki se ukvarjajo z nepremičninskim posredovanjem. Združenje deluje v okviru Zbornice za poslovanje z nepremičninami, ki je pod okriljem GZS.