c S

Po oceni predlagateljev zahteve za presojo ustavnosti referendum o družinskem zakoniku nedopusten

30.08.2011 15:04 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Argumenti poslanskih skupin, ki so v parlamentarni postopek vložile zahtevo za oceno ustavnosti pobude za referendum o družinskem zakoniku, so po besedah poslanke SD Andreje Črnak Meglič zlasti strokovni. Prepričani so, da bi bil referendum nedopusten in bi z odložitvijo njegove uveljavitve ali morebitnega padca nastale protiustavne posledice.

Po besedah Črnak Megličeve želijo z zakonikom odpraviti neustavnosti, ki jih je ustavno sodišče že ugotovilo, poleg tega pa so ugotovili še vrsto neskladnosti z ustavo, do katerih bi prihajalo z zavrnitvijo zakonika.

Črnak Megličeva je v DZ na predstavitvi argumentov za zahtevo za presojo ustavnosti referendumske zahteve izpostavila, da je zakon o družinskih razmerjih pokazal številne pomanjkljivosti ter neskladnosti z mednarodnimi dokumenti. Z odložitvijo ali padcem zakonika pa "ti problemi ne bi bili rešeni".

Poleg tega predlagatelji zahteve za presojo ustavnosti trdijo, da so človekove pravice lahko kratene le, če ogrožajo koga drugega, "ta družinski zakonik pa ne ogroža nikogar", je dejala poslanka. Po njenih besedah pa je zanimivo, da zagovorniki referenduma nastopajo z zelo močno podporo Rimskokatoliške Cerkve (RKC).

Po mnenju vodje poslanske skupine Zares Franca Jurija pa referendum ne bi utiral le poti madžarskemu scenariju, temveč domnevno tudi sovražnemu pristopu do drugače mislečih. "Laično družbo svarimo pred skušnjavami vrha RKC in tistega dela civilne družbe, ki se sklicuje na te vrednote, da s pohodom na račun otrokovih in človekovih pravic našo družbo deli na dva tabora," je dejal Juri.

Sicer se strinja, da so se v zagovor tradicionalni družini poleg RKC postavile tudi nekatere druge verske skupnosti. Toda po njegovem mnenju gre največ aktivnosti sedaj pričakovati s strani RKC, "ki je največja, najmočnejša in tudi politično najvplivnejša verska ustanova".

Vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic opozarja, da se človekovimi pravicami ne baranta, ne trguje. Po njegovih besedah je čas, da "začnemo družinski zakonik spoštovati in po njem živeti". Argumentov je namreč dovolj, da tak referendum ni mogoč, pravi Sajovic.

Po njegovem prepričanju je tudi nesprejemljivo, da s temo na področju kulturnega boja in človekovih pravic stopamo v predvolilni čas. "Bog ima vse otroke enako rad," pravi poslanec in še dodaja, da tradicionalna družina z zakonikom ni prizadeta.

Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič ocenjuje, da zakonik v ničemer ne prizadene tradicionalne družine, istočasno pa po njegovem mnenju priznava pravice vsem ostalim družinam. Na argumente, da gre z zakonikom za napad na tradicionalno družino, pa Žnidaršič nikoli ne bo pristal, je dejal in opozoril, da bi morebiten padec zakonika na referendumu povzročil neustavno stanje.

V SLS so sicer medtem napovedali, da bodo aktivno sodelovali pri zbiranju podpisov za referendum. Po besedah vodje poslancev SLS Jakoba Presečnika so zakoniku vseskozi nasprotovali, kljub temu, da je v njem nekaj dobrih rešitev. Poslanci SLS bodo tako nasprotovali zahtevi za presojo ustavnosti referenduma. Kot je dejal Presečnik, so pravice otrok nad pravicami posameznikov, ob čemer v poslanski skupini SLS ne dvomijo, da bo ustavno sodišče presojalo korektno.

DZ bo o zahtevi za presojo ustavnosti presojal predvidoma v petek, ko bodo verjetno zahtevo poslali tudi na ustavno sodišče. S tem se bo tudi zbiranje podpisov za referendum, ki se začne v četrtek, prekinilo.