c S

Tožilstvo po navedbah SDS predlaga tajno sojenje v zadevi Patria

30.08.2011 14:48 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Tožilstvo je predlagalo tajno sojenje v zadevi Patria, kar je globoko zaskrbljujoče in odpira vprašanje demokratičnih in pravnih standardov slovenskega sodstva, so v informaciji za mednarodno javnost ob obisku nemške kanclerke Angele Merkel zapisali v SDS. Na vrhovnem državnem tožilstvu pojasnil v tej fazi postopka ne dajejo.

V pismu navajajo, da obtožni predlog temelji na trditvi, da je Janša obtožen poskusa sprejemanja daril za nezakonito posredovanje neugotovljenega dne, na neugotovljenem mestu in na neugotovljen način, ne ponuja pa nobenih dokazov za to trditev. To se ni zgodilo, pač pa se je zadeva vlekla in Janša je na sojenje čakal skoraj tri leta. Razumljivo je, da je to zelo škodilo njegovemu ugledu in funkciji, so zapisali v SDS.

Tožilstvo sedaj predlaga tajno sojenje, saj se po oceni SDS zaveda krhkosti svojih obtožb. Kot opozarjajo, pa je to "globoko zaskrbljujoče in odpira vprašanje demokratičnih in pravnih standardov slovenskega sodstva". Ti bi bili lahko celo še nižji kot v Ukrajini, kjer proces zoper Julijo Timošenko poteka javno, so v pismu mednarodni javnosti še zapisali v stranki.

Janšev odvetnik Franci Matoz je sicer pred dnevi za STA izrazil prepričanje, da bo obravnava javna. Sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču se bo na ljubljanskem okrajnem sodišču začelo 5. septembra.