c S

Barroso pričakuje konsenz glede pomoči Grčiji zelo kmalu

30.08.2011 13:03 Bruselj, 30. avgusta (STA) - Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo konsenz za rešitev zapletov zaradi zahteve Finske po zavarovanju njenih posojil Grčiji dosežen "zelo kmalu". Finski problem ovira izvedbo julijskega dogovora o drugi pomoči Grčiji, ki naj bi preprečila širjenje dolžniške krize.

Finska je sredi avgusta z Grčijo sklenila dvostranski dogovor o zavarovanju njenih posojil tej državi, kar je sprožilo nezadovoljstvo v nekaterih drugih članicah območja evra, tudi Sloveniji, ki nasprotujejo posebni obravnavi Finske. Območje evra sedaj išče rešitev, sprejemljivo za vse.

Poleg tega je Barroso po srečanju s predsednikom poljske vlade Donaldom Tuskom, čigar država v drugi polovici leta predseduje EU, pozval k čimprejšnjemu dogovoru držav članic in Evropskega parlamenta o svežnju šestih zakonodajnih predlogov za izboljšanje gospodarskega upravljanja v Evropi.

Ti predlogi med drugim predvidevajo zaostritev proračunske discipline, vključno s finančnimi kaznimi za prekomerni javnofinančni primanjkljaj in javni dolg, ter kazni za velika makroekonomska neravnovesja, na primer izgubljanje konkurenčnosti.

EU si je zastavila cilj, da bo sveženj sprejet do konca junija, vendar to ni bilo mogoče zaradi nestrinjanja glede uporabe obrnjene kvalificirane večine pri glasovanju o sankcijah. Države članice želijo več prožnosti pri izvajanju sankcij, parlament pa manj.

Sprejetje svežnja šestih zakonodajnih predlogov za izboljšanje gospodarskega upravljanja velja za enega od temeljev v prizadevanjih EU za celosten odziv na krizo s ciljem preprečitve novih kriz ter zagotovitve večje gospodarske rasti in več delovnih mest.

Po srečanju na sedežu Evropske komisije sta se Barroso in Tusk sestala s predsednikom Evropskega parlamenta Jerzyjem Buzekom, s katerim sta se pogovarjala o večletnem proračunu EU za obdobje 2014-2020. To je del priprav na konferenco o tej temi, ki bo 20. oktobra v Bruslju.