c S

Hrvaški časnik: Pahor v vlogi srbskega lobista

30.08.2011 10:36 Zagreb, 30. avgusta (STA) - Ali je verodostojnost politike slovenskega premiera Boruta Pahorja do regije jugovzhodne Evrope zrasla v očeh Nemčije, bomo videli po odzivih nemške kanclerke Angele Merkel. Kot je namreč pričakovati, bo Pahor danes v pogovoru z Merklovo poskusil omiliti trde nemške pogoje Srbiji za pristop EU, danes piše hrvaški časnik Novi list.

Reški časnik pojasnjuje, da je bila verodostojnost Slovenije vprašljiva, saj je Pahor pred kratkim priznal, da Nemčija ni imela razumevanja za slovensko blokado hrvaških pogajanj z EU zaradi dvostranskega spora o meji.

Merklova danes prihaja v Slovenijo, da bi se pogovarjala o razmerah v območju evra, s Pahorjem se bosta pogovarjala tudi o krepitvi gospodarskega sodelovanja, ker je Nemčija najpomembnejša slovenska ne le politična temveč gospodarska partnerka, dodaja Novi list.

Kot spominja, je Pahor napovedal, da je Slovenija del "nemško-francoske skupine" v območju evra, obenem pa časnik poudarja, da so reformski potenciali Pahorjeve vlade "na ničli".

"Zato ni slučajno, da se bo kanclerka Merklova, ki prejšnji teden med obiskom v Zagrebu ni imela časa za šefa hrvaške opozicije Zorana Milanovića, v Ljubljani srečala s šefom slovenske opozicije in verjetnim novim slovenskim premierom Janezom Janšo," izpostavlja časnik. Dodaja, da Merklova z Janšo deli tudi pripadnost demokristjanom.

Novi list še ugotavlja, da bi bilo za Merklovo bolj praktično, če bi Slovenijo obiskala prejšnji teden, ko je že bila na mini balkanski turneji. "Oblastem v Ljubljani pa nikakor ne ustreza, da se Slovenijo, čeprav zgolj simbolično, vrača v balkanski kontekst, ki ga je kot prva država v regiji zapustila leta 2004," še zapiše časnik.