c S

Na celjskem sodišču se bo nadaljevala obravnava zoper Poplaza

30.08.2011 07:45 Celje, 30. avgusta (STA) - Na celjskem okrožnem sodišču se bo danes nadaljevala obravnava zoper 50-letnega Bojana Poplaza, ki je osumljen, da je pred letom dni na vhodna vrata Vegrada v Velenju nastavil ročno bombo. Na obravnavi naj bi bil zaslišan le policist, ki je pregledal videoposnetek in določil čas posnetkov videokamer na Vegradovi upravni stavbi.

Na zadnji obravnavi v začetku avgusta je sodišče znova zaslišalo izvedenko Ireno Zupanič Pajnič z Inštituta za sodno medicino v Ljubljani, ki je analizirala morebitne Poplazove biološke sledi na izolirnem traku, s katerim je bila pritrjena bomba na vhodna vrata Vegrada. Njeno zaslišanje takrat ni prineslo nobenih razjasnitev, na junijski obravnavi pa je povedala, da je iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija dobila kontaminiran izolirni trak. Na njem je odkrila sledi treh neznanih oseb, Poplazovih sledi pa ni bilo.

Na zahtevo sodišča je potem omenjeni laboratorij izvedenki poslal rezultate analize ekstrakta izolata. Zupanič Pajnič je z grafično primerjavo rezultatov ugotovila, da obstaja sum, da je na enem izolirnem traku Poplazova biološka sled, na drugem pregledanem traku pa ni moč najti njegovih sledi.

Sodišče je na zadnji obravnavi sprejelo tudi sklep, da se angažira izvedenec antropološke stroke, ki bo ugotovil, ali se na videoposnetkih zares nahaja Poplaz ali ne.

Če bo spoznan za krivega, Poplazu, ki je obtožen povzročitev splošne nevarnosti in nedovoljene proizvodnje in prometa z mamili, grozi več kot 10 let zaporne kazni.