c S

Poslanske skupine danes tudi o Germiču, izvršni odbor DeSUS pa o podpori ministrom

30.08.2011 07:44 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Nepovezani poslanci in poslanci SLS bodo danes na sestankih poslanskih skupin odločali, ali bodo poslanca Ljuba Germiča (LDS) podprli pri kandidaturi za predsednika državnega zbora. Izvršni odbor DeSUS pa bo obravnaval predlog, da njeni poslanci ne podprejo kandidatov za nove ministre in s tem zaupnice vladi Boruta Pahorja.

Ljubo Germič je v ponedeljek na novinarski konferenci tudi uradno napovedal kandidaturo za predsednika državnega zbora, saj je sedanji predsednik Pavel Gantar za 1. september napovedal odstop s te funkcije. Germič za izvolitev potrebuje 46 glasov, ob napovedi kandidature pa sta mu podporo že napovedali v poslanskih skupinah LDS in SD, kar prinese 33 glasov.

Germič lahko podporo po napovedih pričakuje tudi od poslanskih skupin Zares, DeSUS in SNS, kar pomeni točno 50 glasov. Poslanci SDS so podporo Germiču odrekli, nepovezani poslanci in poslanci SLS pa se bodo o tem izrekli danes.

Danes zaseda tudi izvršni odbor DeSUS. Vodstvo stranke se je sicer že prejšnji teden dogovorilo, da ne bodo podprli kandidatov za nove ministre. Kot je znano, bo predsednik vlade Borut Pahor na imenovanje petih novih ministrov vezal zaupnico vladi.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po odločitvi vodstva napovedal, da bodo to predlagali tudi izvršnemu odboru. Erjavec pričakuje, da bo izvršni odbor sledil predlogom vodstva stranke ter da bodo poslanci spoštovali sklep izvršnega odbora.