c S

Cekuta o matrici vplivanja: Jaz sem slikar, ne pišem dokumentov

30.08.2011 07:36 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Štabni dokument Patrie, načrt vodstva podjetja za pridobitev posla v Sloveniji, naj bi nastal s pomočjo poročanj slikarja Jureta Cekute. Tako v spremnem tekstu k dokumentu piše uslužbenec Patrie Reijo Niittynen. Cekuta je za STA zanikal, da bi sestavljal dokument. "Jaz sem slikar, umetnik, se spomnite? In slikam. Ne pišem dokumentov," je dejal.

Nekateri mediji so danes objavili t. i. štabni dokument Patrie, ki razkriva oceno finskega podjetja o domnevnem vplivu njihovih lobistov na predstavnike politike in drugih institucij v Sloveniji. V Patrii verodostojnosti dokumenta niso ne potrdili ne zanikali. "Patria ne bo komentirala ničesar, kar je predmet sodnih postopkov ali predkazenske preiskave, dokler tečejo sodni postopki v Sloveniji in predkazenska preiskava na Finskem," je za STA pojasnila predstavnica za stike z javnostmi Birgitta Selonen.

Kot poroča spletni portal Požareport, gre za dokument posebnega načrta vodstva omenjenega podjetja, ki ima oznako strogo zaupno. Tako imenovani štabni dokument, ki nosi naslov "Influental Matrix, Slo project" (matrica vplivanja) in datum 2. julij 2005, podaja oceno Patrie o domnevnem vplivu njihovih lobistov na ministrstvo za obrambo, generalštab Slovenske vojske, predsednika države, premiera in celo na slovensko Katoliško cerkev.

Poslovnež Walter Wolf naj bi tako po podatkih iz dokumenta "pokril" predsednika države (takrat je bil to pokojni Janez Drnovšek), predsednika vlade (v dokumentu je kot predsednik vlade napisan Tone Rop, hkrati pa piše, da je predsednik vlade po volitvah Janez Janša), lokalno industrijo in ministrstvo za obrambo. Slikar Cekuta naj bi bil zadolžen za projektni tim na obrambnem ministrstvu in za štab Slovenske vojske, poleg tega pa naj bi imel vpliv tudi pri premieru in predsedniku republike.

Prvi osnutek načrta, ki ga je za Patrio s pomočjo avstrijskega poslovneža in lobista Wolfganga Riedla sestavljal uslužbenec podjetja Reijo Niittynen, je sicer po pisanju omenjenega portala nastal že leta 2004. Nato pa je dokument, glede na informacije, ki mu jih je dostavljal Riedl, sproti dopolnjeval. Kot je razvidno iz spremnega teksta k dokumentu, pa naj bi Niittynenu pri iskanju informacij pomagal tudi slikar Jure Cekuta. Niittynen namreč v spremnem tekstu zapiše, da podatki v matrici vplivanja temeljijo tudi na poročanjih Cekute.

Cekute sicer ni med peterico obtoženih v zadevi Patria. Že po zaslišanju, ki so ga 16. oktobra 2009 v Ljubljani opravili finski preiskovalci, pa je zanikal, da bi pomagal pri nastajanju matrice vplivanja. Na vprašanje, za kaj je od poslovneža Wolfganga Riedla dobil 340.000 evrov, pa je tedaj odgovoril, da je "samostojni ustvarjalec na področju kulture, nisem vključen v nobeno stranko, v nobeno podjetje in nisem dolžan dajati poročil o mojih dohodkih". Obenem je tedaj zatrdil, da matrica vplivanja "verjetno ne obstaja".

Tudi danes je Cekuta za STA zanikal, da bi sodeloval pri nastanku dokumenta. Na vprašanje, kako komentira javno objavo dokumenta, je odgovoril, da "tako kot takrat" in da nima nobenih drugih komentarjev. O tem, da je dokument vendarle prišel v javnost in da torej obstaja, pa je dejal: "Že mogoče, samo ne z moje strani".

Poudaril je, da je slikar, umetnik. "Ne pišem dokumentov," je zatrdil. Na podvprašanje, ali torej zanika lobiranje v Sloveniji, saj je iz dokumentov videti, da naj bi imel precejšen vpliv, pa je odvrnil, da bi bilo "smešno, če bi morali umetniki pa slikarji urejati take stvari".

Je pa z vsebino matrice vplivanja seznanjen Andrej Kac, odvetnik Walterja Wolfa. Na vprašanje, ali ima lahko njegova vsebina kakršen koli vpliv na sojenje v zadevi Patria, ki se začne 5. septembra, pa je odvrnil, da je za njegovo stranko dokument irelevanten. Štabni dokument po njegovih besedah z očitki nima nobene neposredne zveze, zato ga tudi ne more umestiti v strategijo obrambe. "Moja stranka nikoli ni bila v strukturi niti se ji ne očita, da je bila v strukturi. Očita se ji nekaj popolnoma drugega," je za STA pojasnil Kac.

Sojenje obtoženim Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču se sicer začne 5. septembra. Po skorajšnjem odhodu tožilke Branke Zobec Hrastar s tožilstva bo tožilstvo v zadevi Patria zastopal vrhovni tožilec Andrej Ferlinc, ki pa naj bi po poročanju portala Požareport pripravljal spremembe obtožnega predloga.

V uradu generalnega državnega tožilca so na vprašanje, ali je informacija o pripravi sprememb obtožnega predloga držijo, za STA odvrnili le, da "v tej fazi postopka vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc ne bo odgovarjal na postavljena vprašanja".

So pa na vrhovnem državnem tožilstvu za STA medtem pojasnili, da Zobec Hrastarjeva za zdaj ostaja na tožilstvu, saj odstopne izjave še ni podala, z današnjim dnem pa je odšla na letni dopust. Po podatkih tožilstva namerava izkoristiti celoten dopust.