c S

Sekolec pripravljen na arbitražo, a brez napovedi in komentarjev

30.08.2011 07:33 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Kandidat za slovenskega arbitra v arbitraži za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško Jernej Sekolec se je danes udeležil seje sodnega sveta, ki mora sprejeti mnenje o njegovi kandidaturi. Pred sejo novinarjem ni hotel povedati nič določenega, dejal pa je, da bo naloga težka in zahtevna, zanj osebno v profesionalnem smislu pa življenjsko delo.

O Sekolcu je pozitivno mnenje že sprejela vlada, mnenje pa mora zdaj sprejeti še sodni svet, nato pa se bo predsednik republike odločil, ali bo njegovo kandidaturo poslal v državni zbor. Ker je edini kandidat in ker mu strokovnih kvalifikacij nihče ne oporeka, je malo možnosti, da Sekolec na koncu ne bi bil tudi potrjen kot slovenski arbiter.

Da je moral danes priti na sejo sodnega sveta, se mu ne zdi napačno. "Zdi se mi v redu, ker je to pravzaprav izraz želje, da se temeljito pretehta ta odločitev, ki je za Slovenijo zelo pomembna," je dejal. Pri tem je izrazil pripravljenost, da se predstavi tudi v DZ. Se mu pa zdi "škoda", da je pravzaprav edini kandidat. "Sem pričakoval, da jih bo več," je dejal.

Sekolec ni želel napovedovati izida arbitraže, še posebej ne glede morda najpomembnejšega vprašanja, ali bo Slovenija dobila dostop do odprtega morja. "To je dosti prezgodaj. Nihče še ni videl argumentov in če bi vam jaz zdaj na to vprašanje odgovoril, bi se diskvalificiral kot arbiter," je poudaril.

Prav tako ni želel napovedovati, koliko časa bi arbitraža lahko trajala. "Že na začetku imata obe strani dvanajst mesecev za izdelavo prvega pripravljalnega spisa. Eno leto je mimo. Potem sledi odgovor na to, za kar bo potrebnih nekaj mesecev, morda spet eno leto. Tako da je to zelo težko napovedovati," je opisal.

Prav tako se ni želel izreči, ali misli, da bo uspešen arbiter za Slovenijo. "V arbitraži je tako, da mora o tem biti prepričana stranka, ki imenuje arbitra. Ali to arbiter misli sam zase, je pravzaprav drugorazredno vprašanje," je poudaril.

Zavrnil je očitke, da sicer je velik mednarodnopravni strokovnjak, a ne za pomorsko pravo, ki naj bi bilo odločilno v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. "To je tako kot v življenju, nihče ni idealen človek," je dejal.

"Pri izbiri arbitra gre za to, da ima stranka, ki imenuje arbitra, zaupanje v tega človeka, da bo pomagal ostalim arbitrom, da se bodo vsi argumenti, ki jih Slovenija navaja, temeljito pretehtali. Ali ima Slovenija zaupanje v tega ali onega, je odločitev Slovenije," je pojasnil.

Mu bo pa naloga vsekakor v čast in ima pred njo veliko spoštovanje. Na vprašanje, zakaj se je pravzaprav prijavil za to nalogo, glede na velika pričakovanja tako politike kot javnosti, pa je dejal, da jo pač "nekdo mora" prevzeti, odločitev pa je sprejel po tehtnem premisleku in tudi po pogovorih z družino. "Slovenija mora imeti človeka tam in na Sloveniji je, da ga izbere," je dejal. Ni pa pojasnil, kdo iz politike mu je prvi predlagal, da prevzame nalogo.

Prav tako tudi sprejema breme, ki ga nosi naloga arbitra, če na primer Slovenija z odločitvijo arbitraže ne bo zadovoljna. "Če greste na sodišče in dobite pravdo, potem je bil sodnik dober, če ne, pa imate drugačno mnenje. Tako je v življenju," je dejal.

Nedoločen pa je bil tudi glede lanskega poziva predsednika republike Danila Türka ob začetku razprav o imenovanju arbitra, da bi arbiter zaradi velike časti, ki ga prinaša ta položaj, moral razmisliti o odpovedi honorarju.

"On tega vprašanja ni izpostavil v zvezi z mano (...) V arbitraži pa velja, da se arbiter sam ne spušča v pogajanja o honorarju, ne o višjem ne o nižjem, kot je dogovorjeno oz. kakor je zamišljeno. Tako da se jaz v tem trenutku o tem niti ne smem pogovarjati. O tem se bomo pogovarjali v prisotnosti obeh strank v sporu in v prisotnosti ostalih arbitrov. Je pa jasno, da je tukaj v igri zelo dosti davkoplačevalskega denarja in do tega je treba imeti veliko spoštovanje," je še dejal Sekolec.