c S

Türk na forumu Alpbach o pravičnosti kot temelju vsakega vladanja

29.08.2011 15:05 Dunaj, 29. avgusta (STA) - Predsednik republike Danilo Türk se v nedeljo in danes udeležuje tradicionalnega evropskega foruma v avstrijskem Alpbachu, na katerem je v nedeljo kot govornik nastopil na odprtju političnega simpozija z naslovom Mednarodno pravo - globalna pravičnost. Kot je izpostavil, je pravičnost temelj vsakega vladanja, tudi v današnjem času nemirov in kriz.

Türk je opozoril na izrazit primanjkljaj pravičnosti pri reševanju globalne finančne in gospodarske krize, saj bremena krize niso pravično razdeljena. Poudaril je, da pravičnost ne nastane sama od sebe, kot rezultat družbenih gibanj ali iniciativ posameznikov, ampak zanjo potrebujemo politično vodstvo.

Današnje vodstvo po njegovih besedah pomeni okrepitev države, ki ni samo organizirana moč, ampak predstavlja tudi skupno dobro ter politično in pravno legitimnost. Zato se mora država ponovno uveljaviti v globalnih gospodarskih in finančnih zadevah, je dodal, kot so sporočili iz urada predsednika republike.

Türk je spregovoril tudi o razvoju mednarodnega prava, ki je močno spremenilo delovanje mednarodne skupnosti. Izpostavil je nekatere dosežke mednarodnega prava, kot so zakonodaja in implementacija prava človekovih pravic, sposobnost sistemov reševanja mednarodnih sporov za reševanje ozemeljskih sporov ter ustanovitev mednarodnih kazenskih sodišč.

Ves napredek mednarodnega prava je bil po besedah predsednika neverjetno močna vzpodbuda za uveljavitev občutka, da sta poštenost in pravičnost mogoča in da sta naša prihodnost.

Med izzivi mednarodnega prava pa je navedel uporabo sile v mednarodnih odnosih, ob čemer je spomnil na pobudo ZN "odgovornost za zaščito", vzpostavitev pravičnosti v mednarodnih trgovinskih odnosih s sklenitvijo novega globalnega trgovinskega dogovora ter nujnost vzpostavitve učinkovitega, pravičnega in stabilnega sistema globalnega upravljanja, ki ga lahko zagotovi le legitimnost ZN, ob pomoči vpliva držav skupine G20.

Predsednik je v zaključku govora poudaril tudi pomen reševanja lokalnih vprašanj, ki so v današnjem času lahko zelo velika in zelo pomembna, kar je ponazoril na primerih delovanja Evropske unije in sprememb v arabskem svetu.

Predsednik se je v nedeljo udeležil tudi zasedanja z naslovom Sistemske spremembe za globalno gospodarsko pravičnost ter dogodka na temo podnebne pravičnosti. Danes dopoldne je imel na programu še udeležbo na razpravi o izgradnji miru in razvojnem sodelovanju ter na zasedanju na temo aktualnih vprašanj na področju mednarodne jurisdikcije.

Ob robu foruma se je Türk danes srečal tudi z glavnim tožilcem Mednarodnega kazenskega sodišča Luisom Morenom Ocampom. Pogovarjala sta se o aktualni praksi tožilca in sodišča ter o krepitvi mednarodne podpore tožilcu, so sporočili iz urada predsednika države, kjer so še navedli, da je srečanje potekalo na pobudo Morena Ocampa.

Na evropskem forumu v Alpbachu se vsako leto zberejo ugledne osebnosti s področij gospodarstva, politike, znanosti in kulture, ki izmenjujejo mnenja o aktualnih problematikah ter iščejo odgovore na vprašanja, ki jih s seboj prinaša razvoj globalizirane družbe. Forum letos pod naslovom Pravičnost - odgovornost za prihodnost poteka od 18. avgusta do 3. septembra.