c S

Štiri invalidske organizacije pozdravile predlagane spremembe v sestavi sveta Fiho

29.08.2011 14:45 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Predlagana sprememba zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki spreminja sestavo sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), pomeni korak v pravo smer, zmanjšanje konflikta interesov in povečanje transparentnosti, so v skupni izjavi za javnost zapisali v štirih invalidskih organizacijah.

Pod izjavo so se podpisali YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa, Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Invalid - Zveza društev gibalno oviranih in oseb z invalidnostjo Slovenije in Sklad Silva - Društvo za kakovostno življenje ljudi s posebnimi potrebami.

Kot so zapisali, obstoječa rešitev ustvarja nevzdržno stanje, kjer iste osebe (funkcionarji invalidskih organizacij) odločajo o dodelitvi sredstev, porabljajo sredstva in nadzirajo njihovo porabo. Tudi zato, dodajajo, "so se v preteklih letih milijoni evrov stekali v nasedle investicije in zidove, uporabniki pa niso imeli dostopa do storitev, ki so jih želeli in potrebovali".

Po njihovih navedbah so v sedanji sestavi sveta Fiho med 16 predstavniki reprezentativnih invalidskih organizacij, ki imajo absolutno večino v svetu, prav vse članice Nacionalnega sveta invalidskih organizacij (od 18 organizacij, kolikor jih je registriranih). Dodajajo, da nikakor ne preseneča, da je ravno Nacionalni svet invalidskih organizacij sprožil tako "ogorčeno kampanjo" proti spremembam.

Kot predlog poslancev povzemajo v omenjenih štirih organizacijah, se bo število članov sveta Fiho zmanjšalo, invalidske organizacije ne bodo imele več absolutne večine (sedaj 16 od 30 članov), predstavniki organizacij v svetu pa ne bodo funkcionarji teh organizacij, ampak bodo izhajali iz vrst uporabnikov in zainteresirane javnosti. Predlog spremembe predvideva po devet predstavnikov, ki jih bodo predlagale invalidske in humanitarne organizacije (torej 18 predstavnikov organizacij) in pet predstavnikov vlade.

"Tako bodo interesi uporabnikov sredstev, nasproti vladi, še vedno močno večinsko zastopani, zmanjšal pa se bo vpliv posamezne organizacije, prejemnice sredstev," so zapisali v izjavi. Ob tem so spomnili, da so na nezakonito, netransparentno, nepošteno, nenamensko porabo t.i. loterijskih sredstev, ki jih med uporabnike razdeli Fiho, večkrat opozorili na računskem in upravnem sodišču, protikorupcijski komisiji in v različnih nevladnih organizacijah.

Novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Francom Jurijem (Zares). Proti predlogu se je že opredelil svet Fiha kot tudi Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije.