c S

Sodni spopad Applea in Samsunga tudi v Avstraliji

29.08.2011 13:27 Sydney, 29. avgusta (STA) - Spopad med ameriškim računalniškim proizvajalcem Apple in južnokorejskim proizvajalcem elektronike Samsung Electronics nima meja in se širi po vsem svetu. Potem ko je Apple ta mesec v Avstraliji vložil tožbo zoper Samsung, je namreč zdaj enak korak v Sydneyju napovedal tudi Samsung. Obe tožbi se nanašata na zlorabo patentov za tablične računalnike.

Ameriški računalniški velikan v tožbi, ki jo je v Avstraliji vložil avgusta, južnokorejskega tekmeca obtožuje zlorabe njihovih patentov pri izdelavi novega tabličnega računalnika galaxy tab 10.1, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Apple, ki je pred dnevi medije polnil zlasti z novico o odhodu prvega moža Stevea Jobsa, je na sodišču v Sydneyju zahteval trajno prepoved prodaje in promocije ipadovega novega konkurenta galaxy.

V Samsungu so danes pojasnili, da bodo s prodajo svojega novega tabličnega računalnika v Avstraliji počakali do odločitve sodišča. Obenem so napovedali, da bodo dokazovali, da zlorabe ni bilo.

"Še naprej se bomo borili, da galaxy tab 10.1 pošljemo na avstralski trg. S tem bomo potrošnikom omogočili večjo izbiro inovativnih izdelkov," je v današnji izjavi zapisalo južnokorejsko podjetje.

Ob tem so v Samsungu napovedali še, da nameravajo v Sydneyju tudi sami vložiti tožbo proti Appleu, saj da je ta zlorabil njihove patente tako za ipad kot za iphone.

Družbi se zaradi tabličnih računalnikov in pametnih telefonov sodno spopadata tudi v ZDA, postopki, vezani na medsebojne obtožbe o kraji patentov, pa tečejo tudi na sodiščih v Nemčiji in v Južni Koreji.