c S

Zdravstvena zakonodaja res kliče po posodobitvi

29.08.2011 10:26 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Zdravstvena zakonodaja res kliče po posodobitvi, je v pogovoru za Delova Ozadja povedal generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simon Vrhunec. Glede nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020 Vrhunec ocenjuje, da so pripravljene spremembe dobre, je pa nujna čim hitrejša uveljavitev.

Nekatere ukrepe bi bilo treba po njegovih besedah sprejeti čim prej in ne čakati denimo na novo vlado. "Treba se je lotiti sprememb. Zdravstveni sistem bo moral postati bolj učinkovit, nujna so dodatna sredstva. Če bomo čakali do leta 2020, pa se lahko zgodi, da problemi takrat ne bodo več rešljivi," je dejal.

Vrhunec je prepričan, da je bil UKC Ljubljana od nekdaj odlična institucija in je to še danes. Kdorkoli, ki ima resno zdravstveno težavo, si želi zdravljenja v ljubljanskem UKC, je dejal generalni direktor in dodal, da vsako leto v bolnišnici zdravijo 100.000 bolnikov, opravijo 750.000 ambulantnih pregledov in 200.000 drugih diagnostičnih in terapevtskih obravnav. S 7700 zaposlenimi in 450 milijoni evrov prihodka so po Vrhunčevih besedah med največjimi organizacijami tudi v primerjavi z gospodarskimi družbami.

Vrhunec, ki UKC Ljubljana vodi dve leti, je pojasnil, da so se morali, ko je prevzel vodenje UKC, takoj spopasti z recesijo. Ta je v zdravstvu močno udarila. Znižali so se prispevki, posledica je bila odločitev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da jim zniža cene zdravstvenih storitev za 8,5 odstotka, je navedel.

"Z boljšo organizacijo smo lani v absolutnem znesku stroške dela zmanjšali za tri milijone evrov. In letos v tej smeri nadaljujemo. Pri tem pa nismo zmanjšali števila zaposlenih, nasprotno, povečali smo ga," je povedal.

Po besedah generalnega direktorja si obetajo kolikor toliko dober poslovni izid, vendar se recesija nadaljuje, prihodki se še zmanjšujejo, ZZZS grozi s ponovnim znižanjem cen, še v tem letu. "Po drugi strani pa se lahko pohvalimo, da kljub danim okoliščinam nismo poslabšali kakovosti zdravstvenih obravnav, ampak gremo v korak z razvojem," je poudaril.

Če bo ZZZS letos še enkrat znižal cene, bo to po Vrhunčevem mnenju resničen problem. Primerljiva bolnišnica v tujini tak program kot UKC po njegovih besedah opravi z 20 do 30 odstotkov več zaposlenimi. "Pri nas pa poslušamo očitke, da bi morali število zaposlenih zmanjšati. Naj kritiki pogledajo v tujino - vendar v zahodni, ne vzhodni del Evrope," je opozoril Vrhunec.

Največji projekt s področja investicij, ki ga Vrhunec želi izpeljati vsaj do konca mandata, je novi klinični oddelek za hematologijo. Potem je projekt DTS jug, s katerim širijo področje diagnostike, in znani projekt DTS sever - nova urgenca, investicija, ki jo vodi ministrstvo. Vrhunec upa, da se bo investicijski krč sprostil in da bo stekla tudi ta naložba. Sicer pa si želi, da bi v prihodnjih dveh letih vsaj začeli projekt prenove informacijskega sistema, saj trenutno uporabljajo štiri različne sisteme.