c S

WikiLeaks objavil ameriško depešo o najvplivnejših Slovenkah

29.08.2011 13:25 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Med diplomatskimi depešami z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani, ki jih je skupaj s številnimi drugimi ameriškimi depešami minuli teden objavila spletna stran WikiLeaks, je tudi depeša iz leta 2007, ki prinaša seznam najvplivnejših žensk v Sloveniji. Kot najvplivnejšo Slovenko omenja takratno generalno državno tožilko Barbaro Brezigar.

Na seznamu najvplivnejših Slovenk, ki ga je sestavil tedanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas Robertson, so se poleg Brezigarjeve med prvimi petimi znašle še takratna rektorica ljubljanske univerze Andreja Kocijančič in direktorica banke SKB Cvetka Selšak. Na četrto mesto se je uvrstila novinarka in voditeljica dnevnika RTV Slovenija Manica J. Ambrožič, na peto pa Anica Mikuš Kos, direktorica Ustanove Skupaj - Regionalni center za psihosocialno dobrobit otrok.

Na seznamu vplivnih Slovenk se pojavljata tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik in nekdanja novinarka in profesorica na Fakulteti za družbene vede Manca Košir.

WikiLeaks je minuli teden na svoji spletni strani objavil nov obsežen sveženj več tisoč diplomatskih depeš z ameriških diplomatskih predstavništev po vsem svetu, med katerimi je bilo doslej objavljenih tudi nekaj več kot 400 depeš z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani. Številne se nanašajo na diplomatske aktivnosti Slovenije na zunanjepolitičnem področju, med drugim o slovensko-hrvaških odnosih.