c S

Sodni svet danes znova o kandidaturi Sekolca za arbitra

29.08.2011 09:26 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Sodni svet bo danes znova obravnaval kandidaturo Jerneja Sekolca za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo odločalo o meji med Slovenijo in Hrvaško. Kot so napovedali po sredini seji sodnega sveta, se bo tokratne seje udeležil tudi Sekolec. Vlada je njegovo kandidaturo že podprla.

Kot je po sredini seji povedal predsednik sodnega sveta Miro Cerar, so Sekolca povabili na pogovor, da bi nekatere vidike preverili še z njim osebno. Sekolec, ki je edini kandidat za slovenskega člana sodišča, je po Cerarjevih besedah nedvomno "kredibilen kandidat", vendar želijo opraviti še pogovor z njim, saj gre za pomembno vprašanje. Po pogovoru pa bo sodni svet odločal o kandidaturi.

Vlada je Sekolčevo kandidaturo na četrtkovi seji soglasno podprla. Kot je odločitev pojasnil pravosodni minister Aleš Zalar, gre za vrhunskega pravnega strokovnjaka, ki uživa izjemen ugled tako v mednarodni kot domači strokovni javnosti. Zalar je napovedal, da bo vlada sedaj mnenje posredovala predsedniku republike, ki bo po prejetju še mnenja sodnega sveta nadaljeval postopek odločanja.

Za vlado je po Zalarjevih besedah zelo pomembno, da "ostajajo znotraj časovnega načrta". Če bo namreč predsednik republike Sekolca predlagal za arbitra, bo lahko državni zbor o njem odločal že septembra, je poudaril. Kandidat bo moral dobiti podporo večine vseh poslancev, torej najmanj 46. Sekolcu so naklonjeni v večini parlamentarnih strank oz. mu vsaj ne oporekajo.

Sekolec je trenutno podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Je tudi neodvisen arbiter v vrsti stalnih, t.i. institucionalnih arbitraž po vsem svetu in hkrati tudi arbiter v ad hoc arbitražah.