c S

Koalicija bo predstavila kandidata za predsednika DZ

29.08.2011 07:46 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer, vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic in poslanec LDS Ljubo Germič bodo danes predstavili predlog koalicije v zvezi z vodenjem DZ v prihodnjem obdobju. Kandidat za novega predsednika DZ, ki bo nasledil Pavla Gantarja, bo najverjetneje Ljubo Germič, ki se bo tudi udeležil današnje predstavitve.

Germič uradno sicer kandidature še ni potrdil, je pa v začetku tedna povedal, da je eden od možnih kandidatov. Gantar je namreč po izstopu Zares iz koalicije napovedal, da bo s 1. septembrom odstopil s funkcije predsednika parlamenta.

Po nekaterih informacijah naj bi poslanci o novem predsedniku DZ odločali že v petek, torej dan po Gantarjevem odstopu. Za izvolitev sicer kandidat potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov, po dosedanjih napovedih poslanskih skupin pa kaže, da bo Germič dobil zadostno podporo.

Medtem pa premier Borut Pahor še vedno išče kandidate za pet novih ministrov, ki jih bo predlagal ter na ta predlog vezal zaupnico svoji vladi. Imena kandidatov naj bi bila znana do konca tedna, poslanci pa naj bi o zaupnici odločali v drugi polovici septembra.