c S

VS ZN danes o razmerah na severu Kosova

29.08.2011 07:45 New York, 29. avgusta (STA) - Varnostni svet ZN bo danes razpravljal o razmerah na severu Kosova, potem ko so se julija razmere tam zaostrile, ko je kosovska vlada skušala prevzeti nadzor nad dvema mejnima prehodoma s Srbijo.

Rusija je pred zasedanjem pripravila predsedniško izjavo, v kateri obsoja odločitev Prištine za uporabo sile ter zahteva vrnitev na prejšnje stanje, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

S predloženim besedilom pa se več držav članic VS ZN, med njimi ZDA, ne strinja. Srbski zunanji minister Vuk Jeremić zato pričakuje "zelo težko zasedanje". Kljub temu na podlagi opravljenih posvetov pričakuje, da bo večina članic podprla srbsko stališče.

Kot je še povedal Jeremić, da predsedniška izjava vsebuje tudi poziv, da se vsi predstavniki mednarodne skupnosti na območju, vključno s Kforjem in Eulexom, strogo držijo svojega mandata, ki temelji na resoluciji 1244.

Župani štirih občin na severu Kosova, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo, so v nedavnem pismu generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu opozorili, da so mirovne sile Kfor presegle svoje pristojnosti, medtem ko misiji Unmik in Eulex po njihovem mnenju svojih pristojnosti ne izvajata.

Na današnjem zasedanju VS ZN bodo sicer obravnavali redno trimesečno poročilo generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona o razmerah na Kosovu, največ pozornosti pa naj bi posvetili prav razmeram na severu države. O tem bo članice obvestil vršilec dolžnosti vodje Unmika Farid Zarif.

Priština je 25. julija s posebnimi policijskimi enotami prevzeti nadzor nad dvema mejnima prehodoma na meji s Srbijo. Lokalni Srbi so se temu uprli in postavili cestne barikade. Strani sta 5. avgusta dosegli dogovor, po katerem so se razmere postopno umirile, izvajanje nadzora na mejnih prehodih pa je znova začasno prevzel Kfor.