c S

Gantar: Zdravilo na vladno krizo so volitve

29.08.2011 07:42 Štanjel, 28. avgusta (STA) - Zdravilo za politično in vladno krizo so v demokratičnem sistemu volitve, je na spominski slovesnosti v Štjaku pri Štanjelu dejal predsednik DZ Pavle Gantar. Ocenil je, da je vladna kriza v Sloveniji "rezultat dejstva, da so nekateri pogledi na reševanje gospodarske krize preveč različni, da bi lahko stranke, ki so vladale, še vztrajale skupaj".

Prav tako je po besedah Gantarja, ki prihaja iz stranke Zares, kriza nastala zaradi dejstva, da ena od za prihodnost pomembnih reform, to je reforma pokojninskega sistema, ni dobila podpore volivcev.

Kdorkoli bo po volitvah prevzel vodenje države, bo moral po besedah Gantarja Slovenijo modernizirati in preurediti razmerja med generacijami, pri tem pa se zavedati, "da smo že dolgoživa družba". "Predvsem pa, da se moramo odvrniti od vprašanja, kako razdeliti to, kar imamo in se posvetiti vprašanju, kako ustvariti več za vse nas," je dejal.

V svojem govoru se je predsednik DZ, ki je sicer s 1. septembrom napovedal odstop s te funkcije, spomnil tudi 20. obletnice nastanka Slovenije. Ob tem je dejal, da je marsikdo danes prepričan, da so se upanja in pričakovanja iz časa nastajanja slovenske države izjalovila. Kot je ocenil, smo mogoče takrat pričakovali preveč.

"Samostojna država, ki smo jo razglasili pred dvajsetimi leti, ni mogla in ni smela pomeniti, da se je za nas zgodovina končala in da se nam bo cedilo samo mleko in med. Samostojna država, poleg teženj po svobodi in neodvisnosti, pomeni samo to, da smo dobili priložnost, da svojo usodo vzamemo v svoje roke, da nam ne bodo več ukazovali drugi, ampak da smo za odločitve in s tem tudi za dobro in slabo odgovorni sami. Da se nimamo več na koga sklicevati," je dejal. Po njegovih besedah pa danes ni čas za jezo in razočaranje, pač pa za trezen premislek o prihodnosti.

Na spominski slovesnosti ob obletnici prihoda prve partizanske čete na Kras se je Gantar spomnil tudi takratnih dogodkov. Takratno dogajanje je označil kot "resničen zgled narodne zavednosti". "Zato se s spoštovanjem in globoko hvaležnostjo danes spominjamo vseh, ki so sodelovali pri skupnih prizadevanjih za svobodo, predvsem pa tistih, ki so za to svobodo žrtvovali svoja življenja," je dejal.

Spominsko slovesnost sta pripravili občina Sežana in Združenje borcev za vrednote NOB Sežana, potekala pa je tudi v okviru občinskega praznika Občine Sežana, ki ga občina praznuje danes.