c S

Kancler Faymann za davek na premoženje bogatih Avstrijcev

29.08.2011 07:41 Dunaj, 28. avgusta (STA) - Avstrijski kancler Werner Faymann se je danes zavzel za uvedbo davka na premoženje avstrijskih državljanov, ki letno zaslužijo več kot milijon evrov. Z uvedbo davka, ki bi bil prvi tovrstni davek na bogastvo v Avstriji, naj bi se posledice finančne krize pravičneje porazdelile med družbene sloje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predloge o uvedbi davka na premoženje bogatejših so najprej razvili socialdemokrati (SPÖ) Spodnje Avstrije, sedaj pa se je v razpravo o novem davku vključil tudi avstrijski kancler Faymann, prav tako član SPÖ. V pogovoru za avstrijski časnik Österreich je predlagal obdavčenje premoženja avstrijskih državljanov, ki bi presegalo milijon evrov letno.

Faymann naj bi si prizadeval uveljaviti finančno reformo, ki bi koristila predvsem srednjemu razredu. Kot je poudaril, bi morali biti mesečni dohodki od 2000 do 4000 evrov občutno nižje obdavčeni.

Namestnik avstrijskega kanclerja Michael Spindelegger, sicer član Ljudske stranke (ÖVP) je medtem kanclerjev predlog o obdavčenju premoženja zavrnil kot popolnoma nepredstavljiv.