c S

V napadu na ZN v Abuji po zadnjih podatkih 23 mrtvih

29.08.2011 07:41 Abuja, 28. avgusta (STA) - V petkovem samomorilskem bombnem napadu na poslopje Združenih narodov v nigerijski Abuji je po zadnjih podatkih umrlo 23 ljudi, 81 pa je bilo ranjenih, so danes sporočili iz ZN. Prizorišče napada je danes obiskala namestnica generalnega sekretarja ZN Asha-Rose Migiro, ki ga je označila za napad "zoper človeštvo".

Migirova je dejanje samomorilskega napadalca označila za "šokanten dogodek", poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Ta napad je napad na svetovni mir. Prav tako pa je napad na človečnost, ker ljudje, ki tu delajo, prihajajo iz različnih držav," je poudarila namestnica generalnega sekretarja ZN.

Po navedbah prič je do eksplozije prišlo, ko je skozi enega od vhodov kompleksa ZN zapeljal avtomobil in trčil v štirinadstropno zgradbo. Ob eksploziji je bilo po poročanju dopisnika BBC uničeno pritličje zgradbe. Samomorilski napadalec, ki je vozil avtomobil znamke honda, naj bi umrl takoj po eksploziji bombe.

Odgovornost za napad je prevzela lokalna islamistična skupina Boko Haram, ki si prizadeva za uveljavitev šeriatskega prava na severu države. Napad sta že obsodila tako generalni sekretar Ban Ki Moon kot nigerijski predsednik Goodluck Jonathan. Slednji je napovedal odločen boj proti terorizmu in obiskal poškodovano poslopje.