c S

Hrvaška izjave Beograda označila za nesprejemljive in žaljive

29.08.2011 07:36 Zagreb, 27. avgusta (STA) - Državni sekretar na hrvaškem zunanjem ministrstvu Mario Nobilo je srbskemu veleposlaniku na Hrvaškem Stanimirju Vukičeviću izrazil nezadovoljstvo zaradi nesprejemljivih in žaljivih izjav srbskega predsednika Borisa Tadića in zunanjega ministra Vuka Jeremića, so danes sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva.

Srbskemu veleposlaniku je Nobilo sporočil, da je Hrvaška priznala Kosovo kot neodvisno državo in da z njim - tako kot z vsemi drugimi državami jugovzhodne Evrope, vključno s Srbijo - razvija prijateljske odnose na podlagi načel vzajemnega spoštovanja suverenosti in ozemeljske celovitosti, ter v evropskem duhu prispeva k regionalni stabilnosti in varnosti.

Prav tako se Hrvaška aktivno zavzema za zaščito človekovih pravic in pravic manjšin na Kosovu ter za obnovo dialoga med Prištino in Beogradom, je v izjavi za javnost še zapisalo hrvaško zunanje ministrstvo.

Od politike širjenja dialoga in medsebojnega spoštovanja, ki je v skladu s politiko hrvaških partnerjev v Evropi in zaveznikov v zvezi Nato, država ne bo odstopila. Prav tako si bo Hrvaška še naprej prizadevala za članstvo vseh držav jugovzhodne Evrope v evroatlantskih povezavah, kar je najboljša garancija za preprečevanje agresije in uničevanja, ki jo je izvajal Slobodan Milošević, so še sporočili z ministrstva.

V petek se je namreč Tadić, podobno kot v četrtek Jeremić, kritično odzval na sredine izjave hrvaške premierke Jadranke Kosor med obiskom na Kosovu.

Kosorjeva je v Prištini izpostavila, da sta Hrvaška in Kosovo utrdila prijateljstvo "tudi v boju proti tiranu Slobodanu Miloševiću in velikosrbskim težnjam" ter da Hrvaška "podpira ozemeljsko celovitost Kosova".

Tadić je v odzivu dejal, da partnerstva Hrvatov in kosovskih Albancev ni mogoče graditi v škodo tretjega naroda, v tem primeru srbskega. Menil je še, da Kosorjeva z razpihovanjem starih sovraštev poskuša uresničiti finančne koristi za Hrvaško.

Hrvaški časniki so danes poročali, da se zaradi poslabšanja odnosov med državama Tadić danes na vabilo hrvaškega predsednika Iva Josipovića ne bo udeležil koncerta Beograjske filharmonije v Dubrovniku.