c S

Dars in podizvajalci za rešitev z arbitražo

29.08.2011 07:34 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Vlada je na predlog ministra za promet Patricka Vlačiča Družbi za avtoceste v RS (Dars) in podizvajalcem, ki si že mesece prizadevajo za poplačilo izvedenih del pri gradnji avtocest, predlagala arbitražo, piše današnje Delo. Po Vlačičevih besedah tako na Darsu kot podizvajalci sprejemajo arbitražni postopek.

Arbitražna odločba ima v pravu enako veljavo kot sodba, le da se jo lahko hitreje sprejme. Vlačič po navedbah časnika ugotavlja, da druge rešitve tako rekoč ni, saj niti sodna praksa ni enotna. Hkrati je rešitev korektna do obeh strani.

V zvezi s poplačilom podizvajalcev pri gradnji avtocest je sicer kar nekaj pravno-interpretacijskih dilem: v zvezi z garancijami, njihovim izplačilom, če je bilo plačilo nosilcu posla že izplačano, in v zvezi s tolmačenjem neposrednih plačil.

Podizvajalci so na problematiko nepoplačil - po lastnih izračunih naj bi imeli za devet milijonov evrov neplačanih zahtevkov - javno opozorili v začetku leta, a dogovora z Darsom niso dosegli. Medtem ko podizvajalci zahtevajo unovčenje bančnih garancij, v Darsu pravijo, da tega ne morejo storiti, saj da istih del ne morejo plačati dvakrat.

Društvo podizvajalcev je zaradi neplačanih del večkrat izvedlo tudi protestne vožnje, na razmere so opozarjali tudi pred ministrstvom za promet in pred Darsom. Dars se je nato odločil opraviti razgovore s podizvajalci, na katerih so predstavili in pojasnili stališča obeh strani. Udeležilo se jih je pet od skupno 15 vabljenih podizvajalcev, pogovori pa so se končali 11. avgusta.

Darsove strokovne službe, ki so bile na pogovorih, so se nato lotile priprave poročila, v katerem bodo upoštevali tudi morebitne nove dokumente, in ga posredovale upravi Darsa, ki jo vodi Mateja Duhovnik.