c S

Sindikat državnih organov zanima poraba sredstev in zahteva analizo zadolževanja

29.08.2011 07:31 Ljubljana, 26. avgusta (STA) - Sindikat državnih organov opozarja, da se je na račun plač v javnem sektorju v zadnjih letih privarčevalo več kot 800 milijonov evrov. Ponovne "grožnje" ob pripravi sprememb proračunov za prihodnji dve leti o nadaljnjem nižanju stroškov države pa so zanje nesprejemljive.

Kot so zapisali, vlada razpravlja o novih varčevalnih ukrepih in namerava oblikovati varčevalen proračun. Predsednik vlade pa se zavzema za nadaljnje znižanje stroškov države v smeri popolne zamrznitve, morda celo znižanja plač v celotni javni upravi, ko bi hkrati lahko ugotavljali presežke in odpuščali zaposlene. Razmišljali naj bi tudi o tem, da bi ukinili regres.

Sindikati s temi namerami in cilji niso bili seznanjeni, kaj šele, da bi o tem razpravljali, so zapisali v Sindikatu državnih organov. Takšen pristop in način vlade pa odločno zavračajo.

Izpostavljajo tudi, da se je zadolženost države v zadnjih letih izjemno povečala. Po navedbah sindikata bi morala vlada najprej skupaj z Banko Slovenije narediti celovito analizo strukture notranjega in zunanjega dolga, iz katere bi bilo razvidno, kdo in za kaj se je zadolževal, pod kakšnimi pogoji, kako so bila ta sredstva porabljena in koliko se jih je "odlilo" v privatne žepe in razne mreže lobijev. V sindikatu posebej izpostavljajo tudi zadolženost in reševanje bank ter posojila za managerske prevzeme.

Ko bo za to ugotovljena odgovornost in bo vlada naredila "supervizorja" tudi za pregled odlivov v tujino ter zahtevala vračilo ali pa obdavčitev teh sredstev, pa naj pride pred sindikate, so zapisali. Z argumenti naj dokaže, kakšni so dejanski učinki po vseh proračunskih uporabnikih v javnem sektorju, kaj je dejansko naredila za obvladovanje zunanjega dolga in šele na tej podlagi predstavi namero za nadaljnje varčevalne ukrepe.