c S

Juri sprašuje Klemenčiča, kako bo zaščitil integriteto svoje funkcije

29.08.2011 07:30 Ljubljana, 26. avgusta (STA) - oslanec SD Luka Juri v javnem pismu predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča sprašuje, kaj namerava narediti v korist integritete funkcije, ki jo zaseda. Klemenčič je bil namreč v času sklepanja najemne pogodbe za NPU z Ram Investom državni sekretar na ministrstvu, ministrica Katarina Kresal pa je zaradi posla odstopila.

Nedavna ugotovitev komisije, da ima pogodba o najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) s podjetjem Ram Invest elemente koruptivnosti, je po Jurijevih besedah "nedvomno prispevala k razjasnitvi številnih vprašanj, ki jih okoli takšnih ali podobnih poslov imamo tako javnost kot aktivni politiki".

Odločitev ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, da zaradi ugotovitve protikorupcijske komisije odstopi, je zato logična posledica, ki pa tudi prikazuje spoštovanje do ugotovitev komisije s strani visokega državnega funkcionarja, meni poslanec. Kresalova je z odstopom po Jurijevem mnenju delovala v korist položaja, ki ga je do tedaj zasedala in v korist integritete vloge ministra za notranje zadeve.

Jurija ob tem "preseneča glasen molk, ki ga lahko glede tega primera slišimo" s Klemenčičeve strani. Glede na to, da je bil Klemenčič v času sklepanja posla državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve in tako rekoč desna roka ministrice, poslanec sklepa, da je Klemenčič posel poznal. "Ne glede na to pa meni ni znano, da bi v tistem času kakor koli ukrepali, da bi takšen posel preprečili, niti niste nanj javno opozorili," piše Juri.

Poslanec Klemenčiča sprašuje, "kaj nameravate vi narediti v korist integritete funkcije, ki jo zasedate". Kot piše Juri, ne trdi, da je odstop najprimernejši ukrep, vseeno pa ga javno sprašuje, "ali ste morda razmislili o dejanjih, s katerimi bi lahko ubranili zaupanje v vas kot predsednika komisije za preprečevanje korupcije in v komisijo kot pomembno institucijo naše države".

Juri si želi, da bi Klemenčič tudi v naprej znal učinkovito preprečevati korupcijo in nanjo opozarjati, ko jo bo zaznal, vendar, da bi to lahko storili, "molk najbrž ni najbolj učinkovito sredstvo".

Klemenčičev odziv na pismo poslanca še čakamo.

Zaradi načelnega mnenja protikorupcijske komisije je 10. junija z mesta notranje ministrice odstopila Katarina Kresal. Negativno mnenje o postopku najema prostorov za NPU je dan prej izreklo tudi računsko sodišče.