c S

Sojenje častnikoma JLA se bo nadaljevalo oktobra

26.08.2011 14:25 Murska Sobota, 26. avgusta (STA) - V Murski Soboti se je nadaljevalo sojenje nekdanjima častnikoma JLA Vladu Trifunoviću in Berislavu Popovu, obtoženima kaznivega dejanja vojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo. Po današnjem zaslišanju prič se bo sojenje nadaljevalo oktobra.

Po četrtkovem branju izpovedi obtoženih, ki sta jih povedala preiskovalnemu sodniku v Srbiji, saj jima sodijo v odsotnosti, in zaslišanju štirih prič so danes zaslišali še tri priče.

Matej Petrovič, ki je bil med prodorom motorizirane brigade JLA od Ormoža proti Gornji Radgoni priča dogodkov v Radencih, je opisal, kako so pripadniki JLA ustrelili domačina Alojza Gaubeja, ki je pozneje v bolnišnici umrl. Kot je povedal, so vojaki delovali miroljubno, na vsem lepem pa je rafal zadel domačina. Potrdil je, da so bili na kraju dogodka pripadniki teritorialne obrambe, ali so streljali pa ni videl.

Stanko Sakovič, takratni komandir postaje milice v Gornji Radgoni, je za obtoženega Popova dejal, da je bil profesionalni vojak, ki podrejenim ni dovolil niti besede in da brez njegovega soglasja nihče v enoti ni storil ničesar. Na to jih je opozoril že ujeti podpolkovnik JLA, saj jim je priporočal, da naj ga, če ga ne uspejo ustaviti pred mestom, ne ovirajo, ker bo ukaz generala Trifunoviča, da mora priti na mejni prehod, izvršil za vsako ceno in jim zrušil mesto.

Sakovič je zavrnil pričanje nekdanjega praporščaka Vlada Apostolovskega, da naj bi v mestu kradli različne predmete tudi drugi, ne le vojaki JLA, ker je bilo območje, kjer so bili pripadniki JLA obkoljeni, zavarovano oziroma prazno. Sakovič je tudi zanikal, da bi branilci mesta kdaj streljali z zvonika cerkve, ki so ga s tankovsko granato uničili pripadniki JLA. "Z zvonika smo opazovali, streljati pa zaradi omejenega prostora ni mogoče in zagotavljam, da od tam ni bil izstreljen niti en naboj," je poudaril.

Nekdanji podpolkovnik JLA Ciril Zabret, ki je bil na poveljstvu petega armadnega območja v Zagrebu, je predstavil razmere v poveljstvu in različne poglede na dogajanje oziroma celo "spopade" na poveljstvu. Za Trifunovića je dejal, da nikakor ni veljal za "jastreba", pač pa ga je v veliki meri podpiral, ko se je sam upiral ukazom, naperjenim proti Sloveniji.

"Trifunović je bil moj prijatelj in je pošten človek," je poudaril, "upiral se je uporabi vojske za reševanje politične krize, a če ukaza ne bi izpolnil, bi to pomenilo takojšnje sojenje na vojaškem sodišču". "Irelevantno je, kdo je streljal prvi, če je JLA dobila nalogo, ki jo mora uresničiti po pravilih borbenega delovanja. To je bila zloraba armade in šlamparija z vojnega stališča, ti vojaki so bili žrtvovani," je še dejal Zabret in dodal: "Vojaški poklic je prekleti poklic."

Po sklepu sodnega senata bo sodišče poskušalo dobiti nekatere izvirnike dokumentov, preveriti morajo tudi kraje bivanja nekaterih prič, sojenje pa se bo nadaljevalo 24. in 25. oktobra.