c S

Štiri države z evrom podaljšale prepoved prodaj na kratko

26.08.2011 13:29 Pariz, 26. avgusta (STA) - Francija, Italija, Španija in Belgija so podaljšale prepoved prodaj na kratko (short selling), ki so jo uvedle z 12. avgustom, je v četrtek na spletni strani objavil evropski organ za vrednostne papirje in trge Esma. Prepoved bi se sicer iztekla danes po zaprtju trgov. Prepoved prodaj na kratko še vedno velja tudi v Grčiji.

Omenjene štiri države so 11. avgusta objavile, da bodo zaradi nestabilnosti na trgu in v poskusu omejevanja koristi, ki jih je mogoče doseči s širjenjem lažnih govoric, za 15 dni omejile prodaje na kratko. Rok bi se iztekel danes po zaprtju finančnih trgov.

Italija in Španija sta v četrtek prepoved podaljšala do 30. septembra. Tako španski organ za nadzor trga vrednostnih papirjev CNMV kot italijanski Consob sta zapisala, da bosta spremljala stanje na trgu ter da je lahko prepoved umaknjena predčasno ali po potrebi podaljšana.

Francija je prepoved prodaj na kratko z delnicami 10 finančnih družb zaenkrat podaljšala do 11. novembra. Francoski organ AMf je objavil, da bo pred koncem septembra ocenil stanje in po potrebi umaknil omejitev.

Belgijski organ FSMA bo prepoved ohranil do nadaljnjega, jo bo pa umaknil takoj, ko bodo tržne razmere to dopuščale. Vsi omenjeni regulatorni organi so zapisali, da se bodo za poteze odločali koordinirano.

Podobno se bo Grčija, kjer prepoved prodaj na kratko velja do 7. oktobra, posvetovala z Esmo in organi ostale četverice ter pred koncem septembra ponovno ocenila stanje na trgu, je objavil grški nadzorni organ HCMC.